torsdag 8 april 2010

Friulienprojektet del 2 - Fred Plotkin


foto av Sophocles Alexiou


När jag började fundera på hur jag för en tid skulle kunna få till ett ökat fokus på Friulien väcktes idén att ta kontakt med olika personer som skulle kunna tänkas ha något att säga i ämnet. Kanske skulle jag på detta sätt också kunna få hjälp med mina bryderier när det gäller vinval till den stundande Friulien-provningen.

Den första personen jag mailade var Fred Plotkin. Jag räknade inte med att få något svar men tyckte det var värt en chansning. Fred Plotkin är en stor auktoritet när det gäller italiensk mat- och vinkultur och har bland mycket annat skrivit en fantastisk bok om Friulien och områdets mat- och vinkultur. Boken heter La Terra Fortunata och är tyvärr utgången men jag hittade efter mycket sökande ett begagnat exemplar. Jag fick inte bara ett svar utan flera och mailen har studsat som pingpongbollar över Atlanten där jag suttit still i Skåne medan han rört sig mellan Florida och New York.

Först och främst så fick jag mig en liten tillrättavisning. Friulien, eller Friuli är bara en del av regionen Friuli-Venezia-Giulia. Det är inte poplärt bland befolkningen i den mindre delen Venezia-Giulia att bli bortsorterade. Kan vara nyttigt att komma ihåg så man inte hamnar snett.
Fred bad mig vidare redogöra för vilka viner från området som finns tillgängliga på den svenska marknaden vilket ju gick ganska snabbt. Jag bad honom att välja fem lämpliga provningsviner ur beställningssortimentet. Det blev följande viner:
2007 Keber Collio Friulano
2006 Turian Ribolla Gialla
2007 Dessimis Pinot Grigio
2007 Vie di Romans Vieris Sauvignon
2006 Eugenio Collavini Broy Bianco


Intressant nog stämmer Freds val till 4/5-delar med mitt eget val. Skillnaden är att jag valde 2007 Keber Collio Bianco istället för Dessimis Pinot Grigio. Fred nämde ytterligare viner och producenter som han själv uppskattar mycket:

Doro Princic Friulano och Malvasia Istriana
Lis Neris vita viner
Borgo San Lorenzos Pinot Grigio
Girolamo Dorigos Ribolla Gialla
Le Due Terre
Rosa Bosco Merlot och Sauvignon Blanc
Miani

Stort tack till Fred Plotkin för intressant och lärorik mailväxling. Kolla gärna in hans hemsida och låt dig förvånas över hur många järn i elden en person kan ha eller hur mycket expertkunskap en person kan besitta. Jag blev också mycket nyfiken på hans kommande bok, en uppdatering av Italy For The Gourmet Traveler

6 kommentarer:

Jörgen Andersson sa...

Kul! Ser ut som en extravaganza in the making. Inte Jermanns Were Dreams (eller om det ska vara Wet dreams?) således? Den är ju väldigt kostsam också så det är väl bra.

Ingvar Johansson sa...

Jo, vi skulle behöva ha fler och tätare extravaganzor. Faktum är att Fred Plotkin nände Jermanns andra vin systembolagsvin Vintage Tunina som ett tänkbart alternativ till Broy Bianco.

Niklas Jörgensen sa...

Lis Neris och Miani; det är fina grejer det!

Ingvar Johansson sa...

Hej Niklas ! Jag har aldrig provat något av Mianis viner men hoppas kunna ändra på det snart. Lis Neris är en spännande producent som ju såklart borde ha en svensk importör.

Anonym sa...

Det måste du ändra på! Kom ihåg att några år på rygg är imperativ!

OcH, till sist - Fred Plotkin! Vilket namn! Vilken bredd! Vilken bild! Weltklasse!

:D

/MW

Ingvar Johansson sa...

Martin ! Jag har också tänkt på att några års ryggläge skulle vara fint men det kommer alltid någon och stör. Det är annars mycket som borde ändras på. Lis Neris brist på importör är en sak, min bristande erfarenhet av Mianis viner är en annan. Så fort jag får chansen lovar jag att ta den...

Visst är Fred Plotkin en i alla bemärkelser STOR personlighet