Dentilles du Montmirals profil pryder såväl etikett som kork
När det gäller 2005 St Jean du Barroux Blanc måste jag hålla i mig för att inte låta som Mats Olsson efter en Los Lobos-konsert. Visst är det häftigt när högt uppskruvade förväntningar inte bara infrias utan faktiskt överträffas. Jag läste om vinet på en dansk vinblogg i somras och fick tillslut tag på ett par flaskor via Bröderna D's vinhandel.Under mellantiden hann jag med att läsa åtskilliga positiva omdömen på nätet som bidrog till att bygga upp mina förväntningar.
Philippe Gimel är utbildad önolog och har arbetat på bl a Domaine de la Janasse och Chateau de Beaucastel. 2003 köpte Gimel 16 ha mark i relativt anspråkslösa Cotes du Ventoux. 12 ha är vinmark. Odlingen bedrivs ekologiskt med ett uttag på c a 20 hl/ha, man använder bara naturjäst och det mesta arbetet sker manuellt. Faten som används köps begagnade från Chateau de Beaucastel. Intrycket man får av domänens hemsida och artiklar på nätet är att Gimel är en oerhört passionerad vinmakare som bubblar av entusiasm för sitt värv.
Vinet får ett par timmar på karaffen innan jag provar. Färgen går i ett gnistrande sädesgult. Doften var vid karafferingen rätt knuten men med luftning händer det verkligen saker. Här finns lite av den lätt oxiderade tonen som man hittar hos en del viner från Collio eller Jura. Sedan är det som att sittai trädgården en varm tidig höstdag. Här finns aromer av äpplen, päron och mogna plommon. Här finns också en viss honungsaktig sötma och vit persika. Jag hittar även en lätt ton av lakrits. Ljuvligt !!
I munnen ger vinet en fet, nästan lite oljig, känsla. Tillsammans med den söta frukten skulle det kunna bli för mycket men den höga syran balanserar upp helheten. Vinet är mycket fylligt och aromerna går igen med tydlig kryddighet och äppelfrukt. Eftersmaken är bland de längsta jag upplevt hos ett vitt vin.
St Jean du Barroux har ännu ingen svensk importör men det lär vara på gång. Låt oss hoppas att planerna går i lås. Philippe Gimels röda cuvee lär vara minst lika bra som den vita och jag vill inte missa 07:orna när de släpps
A Vinstouw importerar till Danmark som är en av domänens största marknader.
3 kommentarer:
Låter som ett härligt vin. Verkar som om druvblandlingen är klassisk
Ch9 de Pape (nästan). Förmodligen ett vin som inte skall lagras, eller? Hur mycket kostar det i Danmark? Beskrivningen ger mersmak och tack för alla "stickspår" i beskrivningen av vinet. Jag älskar att hamna på okända vatten. Den här odlaren/vinmakaren är intressant. Precis hemkommen från ÖverTorneå, 170 mil upp i Svedala.
Gick in på det lokala systembolaget, jodå det finns en sådan men vilket utbud!!Jag gick ut igen och köpte nyrökt sik och några folköl./Höganäs
Hej ! Jo druvblandningen, och vinets stil är som en bra C9dP med markerad syra. Jag har bara testat ett par vita därifrån men detta var helt klart strået vassare. Vinet kostade 149 DKK eller 129 vid köp av 6. Den röda 04:an kostar 99DKK om man köper hel låda. 05:an var lite dyrare. Dumt nog handlade jag bara vitt.
Det är väl knappast för vinutbudet som man åker till Övertorneå. Å andra sidan är utbudet inte sämre än i Klippan.
Kom du iväg till vinfestivalen i Helsingör förresten ?
Vore bra om du kontaktade mig via mailen. Vi har ett par spännande saker på planeringsstadiet som kan vara av intresse för dig.
Nej! Jag var inte Helsingör denna gång. Varit där flera gånger tidagare men oftast blivit besviken. Euoro Vin Disney Land med
historisk bakgrund. Nej till Tornedalen åker jag till för att uppleva det "stilla". Tystnad är för mig balsam för själen. Plocka lingon (trots Thailändare) fanns det gott om dessa röda bär. Känner mig fortfarande lite rörig. Kan bero på Barolon till älggrytan/Höganäs
Skicka en kommentar