fredag 4 september 2009

2005 St Joseph Le Prieuré

Syrah från norra Rhone har med allt större frekvens hamnat på vårt middagsbord. Tyvärr ligger oftast vinerna från Hermitage, Cornas och Cote-Rotie lite utanför mina budgetramar medan St Joseph och Crozes-Hermitage ofta hamnar mitt-i-prick både vad gäller smakpreferenser och prisläge.

Särskilt St Joseph har blivit ett favoritområde. Inte minst genom vinerna från Domaine Monier. Viner med bedårande primär frukt men också med struktur för lagring. Ikväll korkade jag upp ytterligare ett av JL Colombo- fynden från utförsäljningen på Sundshoppen.

2005 St Joseph Le Prieuré går i en rubinröd genomskinlig färg utan minsta dragning åt blått. Doften vittnar om en begynnande mognad där den där härliga ystra syrahfrukten har hunnit sansa sig. Här möts man istället av björnbär och blåbär, lite charketurier och en del fatvanilj. Allt väl sammanhållet.
Smaken är medelfyllig och följer aromerna mycket väl. Vinet har bra balans, medellång eftersmak och finkorniga tanniner.

En modern och rätt sympatisk St Joseph som inte till fullo matchar mina smakpreferenser. Jag gissar att jag hade gillat vinet bättre för ett år sedan och med lite mindre vanilj.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Har du rensat affären på färje/tågstationen i Helsingör?.
Verkar vara bra inköp annars. Bara att gratulera. Visst Rhone vinerna som jag anser var bra är tyvärr rätt dyra så att de du har köpt verkar synnerligen prisvärt./Höganäs

Ingvar Johansson sa...

Affären stängde i söndags och efter mitt andra besök var det rätt tomt förutom några skumma sydafrikaner, lite ful-rioja och annat läbbigt. Bortsett från JL Colombo-vinerna fanns det inget av intresse. Kanske om man varit där tidigare. Sundshoppen har ju egentligen aldrig haft särskilt mycket att komma med förutom ölen från Flying Dog.

Anonym sa...

Flying Dog har jag tyvärr fullständigt missat men det är som du säger Sundshoppen har aldrig varit något ställe att botanisera i. Det är som tidigare skrivit däremot synd att ställe efter ställe stänger igen./Höganäs

Ingvar Johansson sa...

Flying Dog är ett av USA:s mest spännande microbryggerier. Deras sortiment är minst sagt imponerande. Om du har lust kan du läsa lite mer här http://billigtvin.blogspot.com/2008/02/snake-dog-ipa.html. Wicked wine. Tyvärr finns det mesta bara i beställningssortimenet och du måste köpa hel låda. Det var där Sundshoppen fyllde en viktig funktion för mig