tisdag 1 september 2009

Oltrepó Pavese Piú

Efter den inledande provningen av naturliga viner forsatte eftermiddagen hos Terroiristen på ett trevligt, intressant och läroroikt sätt. Vi fick möjlighet att bekanta oss med ett område som var en nästintill vit fläck på vår karta och viner i en kategori som man nästan aldrig ser på systembolaget. Jag tänker på enkla men habila och ursprungstypiska vardagsviner från relativt små producenter.

Oltrepó Pavese är ett område som ligger i Lombardiet, lite söder om Milano. Här har man i långa tider producerat billiga (och oftast väldigt slätstrukna ) viner som framförallt konsumerats lokalt. Min bild av Oltrepó Pavese-vinerna före dagens provning var den av anonyma snabbköpsviner på jätteflaskor. I och med ändrade konsumtionsmönster i Italien har många producenter börjat ställa om produktionen, sänkt uttaget, investerat i utrustning och höjt kvalitén. Bland de som började omställningen i tid finns det idag några producenter av riktigt hög klass.

Som inledning fick vi ett vin från Italiens minsta region Molise. 2007 Terre degli Osci Malvasia från producenten Borgo di Colloredo har en mycket ljus gul färg. Enkel doft med god fruktighet och viss kryddighet. Smaken är frisk och läskande med en lätt bitterhet. Snällt utan att vara mesigt.

Isimbarda kommer jag för alltid att förväxla med en rysk stavhopperska. Även om deras viner inte når världsrekordhöjder så blev jag rejält imponerad av de två viner vi provade. Först kom 2007 Oltrepó Pavese Rieling Renano Vigna Martina. Ljust guldgul färg. God blommig doft av fläder och kaprifol och tydliga mineraltoner. Smaken har frisk syra, tydliga mineraler och ett rent slut. En fin vardagsriesling.

2000 Oltrepó Pavese Montezavo Riserva är ett mycket högklassigt rödvin. Trots nio år på nacken är det nästan ogenomträngligt mörkrött i färgen. Doften ger mörka bär, kaffe och god kryddighet. Smaken är frisk med fin syra, stringenta tanniner och lång eftersmak. Både elegant och kraftfullt.

Eftermiddagen avslutades med några viner från producenten Le Fracce. 2007 Oltrepó Pavese Pinot Grigio Levriere kan väl sammanfattas med Vingrodans förkortning UFF och mer behöver inte sägas. Enkelt, okomplicerat, trevligt men också lite opersonligt.

Desto mer personlighet har 2006 Oltrepó Pavese Pinot Nero Cuvée Bussolera Extra Brut, en blanc de noir gjord enlig charmat-metoden, som vilat 12 månader på jästfällningen. Doften är mycket svådefinerad och intressant. Jag associerar till ett slags tropisk blommighet, bär och smörkola. Smaken följer doften väl med lite tilläg av mandel. Mycket friskt och läskande. Urgott.

Andra avdelningens mest udda vin var utan tvekan 2006 Oltrepó Pavese Rubiosa Bonarda. Bonarda är områdets stora druva, ibalnd även kallad croatina. Rubiosa är ett pärlande blårött vin med en oerhört älskvärd sötfruktig bärdoft. Smaken är också inställsam, lite söt, mycket fruktig, bra syra och mycket stringenta tanniner. Ett oerhört trevligt och mycket spännande vin.

2006 Garboso är gjort på ren barbera och har lagrats på ståltank. Fin frukt, lite lägre syra än hos Barbera från Piemonte. Ett enkelt och ärligt matvin som jag gärna hade druckit till pasta med köttfärssås en tisdagskväll.

2004 Oltrepó Pavese Cirgá är ett av husets två röda toppviner. Det är gjort på 50% Croatina, 25 % Barbera och25% Pinot Noir och har lagrats två år på ståltank. Doften är intensiv med rejält tryck. Här finns massor av röda bär, violer och kryddor. Smaken är mycket ren och frisk med rejäl syra och rätt sträva tanniner. Lite ovanligt med ett rödvin på denna nivå som inte sett trä.

2003 Oltrepó Pavese Bohemi blev min absoluta favorit i provningens andra del. Druvorna är de samma som hos det föregående vinet men här är proportionerna 55% barbera, 25% Croatina och 20% Pinot Nero. Vinet har lagrats två år på ny ek. Doften är härligt frisk och mycket komplex med röda och mörka bär, katrinplomon, lakrits och kryddor. Smaken är fyllig, varm och rund med ett uppstramande slut.

Inga kommentarer: