fredag 18 september 2009

2004 Maison Benedetti Chateauneuf-du-Pape

Som en liten förövning inför morgondagens vinfestival med en hel del Rhone-viner på programmet öppnade jag ikväll en sydrhonare från Chateauneuf-du-Pape.

Vinet kommer från Maison Benedetti som har c a tre ha i Chateauneuf och ytterligare några hektar som klassificeras som Cotes du Rhone. Odlingarna är ekologiska sedan 2000 och på ägorna finns några riktigt gamla stockar som planterades precis efter vinlusens härjningar. Den nuvarande ägaren Christian Benedetti tog över efter sin far 1992 och började buteljera eget vin 1998. Tidigare såldes allt till ett koperativ. Christian Benedetti är tredje generationen vinodlare och den som tycker att namnet låter italienskt är helt rätt på det. Christians farfar emigrerade från Italien till Frankrike på 30-talet.

Vinet är en blandning på 75% Grenache, 15% Syrah och 5% vardera av Cinsault och Mourvedre. Färgen är körsbärsröd i rflekterar ljuset fint. Doften ger initialt körsbär och hallon, sedan choklad, en del mandelmassa och torkade fikon. Smaken bjuder på en rejäl överraskning Jag vet inte om det är de italienska generna som slår igenom men här finns den syra som jag ofta saknar hos sydrhonare. Vinet är fylligt och det är jämnt tryck genom hela registret. Aromerna går igen i smaken med ett bra slut fyllt av torkade frukter. Perfekt balans mellan söt frukt syra och silkiga tanniner. Alkoholen, i sammanhanget måttliga 14%, och syran bär smaken som hänger kvar en bra stund. Detta är väldigt gott och det satt fint till hemmagjord pizza med extra ost. Det fungerade också ypperligt till en bit riktigt mörk choklad.
Inköpt hos danska Emilie Vin för 140 DKK

Inga kommentarer: