söndag 3 maj 2009

SnedstegI helgen bestämde jag mig för att gå lite utanför de områden jag vanligtvis rör mig i. Inte för att jag egentligen hade lust utan av helt andra skäl. De absolut mest lästa inläggen på Billigt Vin handlar om vin till tacos. Varje fredags-eftermiddag så blir det ett antal träffar på sökningar som "Vilket vin passar till tacos" eller "vin+tacos". Jag har länge tänkt att testa runt och försöka hitta ett bra tex-mex-vin men inte blivit färdig. Kanske för att det inte känns helt angeläget. I fredags var det dags att knapra nacho-chips och köttfärs igen. Jag bestämde mig för att testa zinfandel, en druva som jag aldrig lyckats komma särskilt väl överens med tidigare. En flaska 2006 Beringer Estate Founders Reserve Zinfandel inhandlades och dracks till maten. Och jodå, det funkade väl bra. Med mycket frukt och reltivt lite strävhet så gick det bra till den kryddiga, smakrika maten. Att dricka vinet utan mat var däremot ingen angenäm upplevelse.

Vinet har en tät blåröd färg. Doft med intensiv bärdoft, blåbär och hallon, lite kryddor och ett obehagligt inslag av vanilj och alkohol. Smaken ställde till större problem än så. Bärfrukten fanns kvar och var väl ok men sedan kom en rätt läskig sötma och mer inställsam vanilj. Det kändes bara kletigt, smetigt, opersonligt och utslätat. Merparten av flaskan fick bli såsvin.

Jag ska snart göra ett prov i munskänkarnas druvkurs och missade rödvinsavsnittet helt. Eftersom vin-dieten till rätt stor del består av obskyra italienska lokalt odlade druvsorter känner jag mig rätt osäker på klassikerna. Åtminstone på en av dem. Jag kom på att jag nästan aldrig dricker Cabernet Sauvignon-viner. Ibland ett blandvin som domineras av Cabernet men jag tror inte jag druckit mer än ett druvrent CS-vin sedan jag började blogga.

Det visade sig inte vara helt lätt atthitta Cabernet Sauvignon om man ville ha det druvrent och av någorlunda kvalité. Jag fastnade av någon anledning för 2007 1865 Cabernet Sauvignon från Maipo i Chile. Färgen påminner mycket om det föregående med en tät, mörkt blåröd nyans. Doften är mycket fruktig och domineras av druvtypiska svarta vinbär. Här finns också något slags rökighet och tydliga fattoner. Smaken är även den mycket fruktig. Den nästan vrålar svarta vinbär åt en. Bra syra och en tydlig strävhet stramar upp och gör att inte allt går över styr. Vinet var faktiskt riktigt bra till en bit marinerad och välkryddad fläskkarré men på egen hand rätt tröttsamt. Förmycket kraft och väldigt lite nyanser. Inte dåligt men definitivt inte min stil.
Helgen gav mig två erfarenheter som mest fick mig att längta efter gamla världen.

5 kommentarer:

Vintresserad sa...

Tacos är ju inte särskilt "vinvänlig mat"... men rätt gott och inte minst uppskattat av barnen. Vi har provat lite olika potentiella "tacoviner" på fjällresor, här är vad vi tyckt:
http://vintresserad.blogspot.com/2008/03/uppsamlingsheat-blandade-tankar.html

http://vintresserad.blogspot.com/2009/03/fjallviner-2009.html

Tror att lite lagom nya-världen touch och ngt år på rygg kan vara receptet. Vore roligt att läsa om andra förslag på "tacovin"!

Ingvar Johansson sa...

Jag dricker gärna veteöl till tacos. Har vid något tillfälle även druckit geurztraminer från Alsace och det gick också bra. Håller annars med dig om nya-världen touch. Tyvärr är det inte min starkaste gren och att använda mitt begränsade lagringsutrymme till att få fram bra tacoviner är inte att tänka på.

Sofia sa...

Själv tycker jag ju att Zinfandel är en intressant druva. Gillar kombinationen av det bäriga och fylliga. Jag har inte smakat Beringer Estate däremot. Min favorit just nu är Bonterra Zinfandel.

Till tacos skulle jag välja att dricka öl.

Anders Zakrisson sa...

Har också testat det snedsteget när jag för ett tag sedan köpte de flesta Zinfandlarna kring 100kr strecket. Vill man ha en riktigt billig en så funkar Cline Zinfandel hyfsat men om man kan lägga lite mer så finns 2007 Seghesio Sonoma County tillgänglig för kring 170kr just nu. Riktigt, riktigt gott och lite mer vuxen i sin stil än 2006'an. Tillräckligt bra för att placera sig som nummer 10 på Wine Spectators lista över bästa vinerna 2008.

Ingvar Johansson sa...

Hej Anders och tack för tipset. Jag provade Ridge Lytton Springs för ett tag sedan utan att bli alltför imponerad. Ett bra vin visst men det matchade inte prislappen.2007 Seghesio Sonoma County som du nämner har jag också hört en del gott om men den hamnar långt ned med min "att prova-lista", det finns ju så förtvivlat mycket annat spännande att testa. Ska göra ett försök med californisk syrah.