måndag 25 maj 2009

Penicillin och alkohol...

...hur ligger det egentligen till med den saken? Förloras effekten av antibiotikan om man dricker till exempel vin under kuren? Eller är det en myt, som ska få den sjuke att i avhållsamhet tiga och lida? Är man illavuren ska man inte hålla på med att hälla i sig sprit, typ.

Finns det, å andra sidan, mediciner som blir desto mer verkningsfulla med hjälp av alkohol? I så fall vilka och vilken typ av sjukdom behöver man ha för att få tillgång till dessa? Frågorna är många, svaren för den farmakologiskt obevandrade är få. Kanske kan Vård & Vin komma till assistans med svar grundade på vetenskap och beprövad erfarenhet?

9 kommentarer:

Vård o Vin sa...

Det där med beprövad vetenskap vet jag inte om jag kan bidra med (ännu), men antibiotikans effekt påverkas inte av alkohol. Rekommendationen att låta bli alkohol är nog snarast för att man inte ska glömma ta tabletterna eller för den delen kräkas upp de när man är på lyset.

Det finns mediciner som till viss del bryts ner med samma enzym som alkohol och när de "tävlar" om att bli nedbrytna så borde läkemedlets effekt bli åtminstone längre. Ett sådant exempel är paracetamol, alltså vanlig Panodil/Alvedon.

Sen finns det ett gäng mediciner där effekten förstärks av alkohol. Ett klassiskt exempel är bensodiazepiner (Sobril, stesolid m fl), där den sederande effekten kraftigt förstärks. Kallas ofta för "torrsprit".

Hoppas det var lite svar på frågan...

Ingvar Johansson sa...

Trisse ! Jag hoppas att du frågar i syfte att samla information för framtida bruk och inte utifrån någon aktuell problematik. Min danske husläkare, enligt ryktet numera deslegitimerad p g a hans tendens att kompensera etn alltför flitig användning av receptblocket med ett minimalt dokumenterande, menade med bestämdhet att en penicillinkur på intet sätt behövde innebära någon inskränkning i vindrickandet.

När det gäller alkohol och paracetamol så kan jag av egen beprövad erfarenhet konstatera att V&V har rätt. En panodil i rättan tid gör att effekten av en halv vinare till lunch sitter i till kvällsmaten.

Tommy sa...

Det är väl så att alkohol inte botar - men den gör det roligare att vara sjuk :)

Frankofilen sa...

Att alkohol förtar penicillins effekt är en myt. Däremot kan vissa andra sorters antibiotika vara lite knepiga med alkohol. Framför allt metronidazol (Flagyl) som har en antabusliknande effekt. Förtar ju lite av njutningen ;-)

Jörgen Andersson sa...

Tack för alla belysande inlägg i frågan, särskilt som de entydigt pekar på möjligheten att fortsätta inmundiga parallellt med penicillinkurer. Bra att veta för framtiden men också i den aktuella belägenhet jag befinner mig i.

Jag håller med Tommy om att alkohol gör det om inte roligare så i alla fall mindre plågsamt att ha ont - den har faktiskt en viss smärtlindrande effekt, i alla fall på tandvärk som är det aktuella predikamentet. Inte för inte man fick ta en tår på tand när man var lite och hade ont i gadden. Mormor kom med en bomullstuss indränkt i Renat, det är väl där min alkoholism grundlades.

Ett alkoholfritt alternativ lär vara nejlika, men det kände inte mormor till.

Däremot tycker jag det är överdrivet att kurera förkylning med whisky, då krävs det mildare varianter som te med mycket honung och kanske en skvätt sötaktig rom däri.

Jörgen Andersson sa...

Förresten, Vård och Vin! Benzo och sprit får väl anses som en sista desperat utväg om det blir för jävligt - hur är det nu, är du verksam i de södra delarna av Sverige?

Jörgen Andersson sa...

Och Frankofilen! Tack för flaggningen om Flagyl - det får man ju passa sig noga för. Låter läskigt

VoV sa...

Jag får nog sägas vara verksam i södra delarna av landet, ja. Behöver du lite benso? ;)

Intressant med Flagyl. Hör ju inte till de allra mest förskrivna lkm här på Vårdcentralen, men kan vara bra att ha med sig...

Jörgen Andersson sa...

V o V! Precis nu skulle vara tiden för nåt lugnande, när jag står i begrepp att besöka käftis - men jag får klara det utan seditativa tillsatser. Kanske skulle en Stesolid sitta fint när jag får fakturan, dock. Stesolid, förresten, ett intressant namn på ett pulver om man betänker att det alluderar på Stay Solid. Ännu mer intressant är namnet Stilnoct - ska det hänsyfta till Still Knocked - fortfarande knockad?