tisdag 19 maj 2009

2005 Guigal Cotes du Rhône

I axplocket nedan glömde jag nämna favoritvinet, Guigals Cotes du Rhône i årgång 2005. Redan omnämnt både här och där i olika bloggar, och det är bara att instämma i de uppskattande orden. Den sista tiden har några flaskor passerat liksom i skymundan, senast efter charkuterier och den där trevliga dolcetton till en lammstek som stekts under lång tid tillsammans med diverse rotfrukter i ugnen. Uppfriskande syror, men framför allt överraskade vinet den här gången med en avrundad och väl sammanhållen mognad i frukten. Kanske är det på sitt allra bästa humör just nu, eventuellt blir det ännu lite bättre under det kommande året.

För tillfället köper jag mina viner on demand, så de -05:or som kommit på bordet är ryckta direkt från Bolagets hyllor. Så det finns kvar av årgången för den som ännu inte bunkrat upp, även om personalen inte kan säga hur mycket (vilket ju är rätt trist för den som vill vara förutseende i sina köp). Tvärtom tycks det vara så, i tider av årgångsbyte, att varje ny sändning till butiken blir en överraskning vid uppackandet - ty ibland kan det vara två årgångar i omlopp i distributionen samtidigt. Märkligt att man inte kan bygga in information om detta i systemet, ens när det gäller ordinarie sortimentet.

I alla fall: 2005 Cotes du Rhône tummen upp, inte minst för att den biter sig fast i 99-kronorsklassen trots försvagad kronkurs och allt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Håller helt med. Guigal har kommit tillbaka efter att ha underpresterat även deras så kallade prestigeviner har varit på gränsen till dåliga och om man sen ser på prislappen så??!

Vintresserad sa...

Visst är Guigals CdR 05 fortfarande klart bra för sina 99 kr. Har provat ngn flaska och tror dessutom att de blir bättre med två år på rygg i mörker o svalka. Kan även rekommendera "mellan-brodern" Guigals Crozes-Hermitage 05, gott idag och ännu bättre med några år på rygg. Vi drack en 2003a nyligen som var alldeles utmärkt.