fredag 8 maj 2009

2006 Les Launes Crozes-Hermitage

Den senaste tiden har tanken på ett glas syrah allt oftare börjat dyka upp i mitt huvud. Närhelst jag befinner mig i en situation där jag börjar känna mig uttråkad så sätter tankarna igång och vandrar. Det är i sig inget nytt. Det är tankarnas destination som är ny och den är som sagt allt oftare norra Rhone. Det som nyligen var en oskyldig flört håller på att utvecklas till något mera allvarligt.

Negociantfirman Delas producerar den pålitliga Crozes-Hermitagen Les Launes som provats i tidigare årgång här. Årgång 2006 överraskar mig något med en något ljusare nyans än väntat. Visst är den blåröd men inte särskilt tät. Nåväl, doften är som den ska. Inte så värst markerad men med alla de rätta beståndsdelarna. Först känns den bara gott syrah-väldoftande och lite parfymerad. När man börjar att dekonstruera den kommer frukten i form av svarta vinbär och skogsbär. Den känns kanske lite väl blyg. Här finns också en god kombination av tjära och viol och sedan då aromerna från blöt, utbränd grillkol. Riktigt trevligt att sittta och sniffa på men visst känns doften lite klen.

Smaken är också den en storlek mindre än vad jag minns från 05:an. Vinet är slankt, läskande och på alla sätt behagligt med bra syra men det är något som fattas. Frukten består mest av svarta vinbär och fyller inte ut. Slutet känns väl kort och lite asketiskt. Absolut godkänt men inte så mycket mer.

5 kommentarer:

Niklas Jörgensen sa...

Håller med dig om 2006:an men ser fram emot att höra ett utlåtande om 2007:an!Jag gillade och fick lite 2005-vibbar!

Ingvar Johansson sa...

Är 07:an redan i butikerna ? Jag tog för givet att 06:an var den aktuella.

Finare Vinare sa...

Vi köpte en halvflaska 07 och blev grymt besvikna. De(las) har ju alltid levererat hygglig klass tidigare. Det kändes som om de hällt i sitt billigaste tjut och kört med lite kolsyrejäsning för fruktighetens skull. Tvärtkort smak på lådvinsvis. Gick raka vägen till matlagning utan att passera gå...

Niklas Jörgensen sa...

F&V; trist höra. Jag gillade den! Tänker inte börja skylla på flaskvariation utan nöjer mig med: smaken är som baken :-)

/Niklas

Ingvar Johansson sa...

FV o Niklas ! Det här låter ju onekligen som något mer än "smaken är som baken" när det kommer från tränade smakare som ni. Det är ju inte utan att man undrar över vad det gör med en producent när man fått i en for o lite till hos SB