måndag 4 maj 2009

Champagne...


... dricker jag alldeles för sällan. Prislappen är ju ett skäl. Sedan är det nog så att jag inte uppskattar drycken fullt ut. När man smällt av korken och så går det ju liksom oftast bara utför. Det ska ju rätt mycket smakupplevelse till för att toppa själva smällen och det därpå följande jublet.

Häromkvällen kom Trisse och hans SÄ på besök i sommarstugan. Bara att plocka fram det bästa huset kunde förmå, just denna kvällen en champagne från rea-listan, en 2002 Franck Bonville Grand Cru Millésime.

Vinet är gjort på 100% Chardonnay och har en fin gyllengul färg. Efter att ha studerat den en stund lämnar jag sällskapet för ett ögonblick och när jag kommer tillbaka till bordet har en svag men sennsuell doft av äpplen och liljekonvalj spridit sig. Vid en lite närmre och djupare doft tillkommer lite krita, rostade nötter och brödighet.

Smaken är mycket frisk med knivskarp syra. Lite lätt bitter citrus, äpplen och god mineralitet är de dominerande smakintrycken. Jag har alldeles för lite referenser för att kunna göra en rimlig bedömning av en champagnes kvalité men denna kunde helt klart matcha smällen.

Jag köpte de sista flaskorna när de fanns på röda listan för några månader sedan. SB's övriga Franck Bonnville-sortiment hittar du här

5 kommentarer:

Vintresserad sa...

Min begränsade erfarenhet är att Franck Bonville gör god champagne, och att de ca 240 kr som 2002an kostade (om jag minns rätt) var väl investerat. Tyvärr fick jag bara tag på ngn enstaka flaska, och när 2004orna kommer så lär de vara klart dyrare.

Anonym sa...

Det var verkligen gott! hälsar TSÄ

Jörgen Andersson sa...

Esping! tack för senast - en fin kväll i kustbandet

Ingvar Johansson sa...

Vinintresserad ! För mig var placeringen på röda listan den knuffen som behövdes för att slå till. Även till ordinarie pris tycker jag att Franck Bonvilles viner verkar hyggligt prissatta. Med tanke på min modesta champagnekonsumtion blir ju kostnaden på årsbasis rimlig även om man handlar till ordinarie pris.

TSÄ o Trisse ! När ni gästar är bara det bästa gott nog.

Chezsofia sa...

Låte inte smällandet av korken hindra champagnekonsumtionen! Öppna istället flaskorna genom att enlevera korken lite mer kontrollerat genom att med stadigt grepp vrida av den. ;-)

Har tyvärr inte provat denna sort mina favoriter just nu är Launois père et fils.