onsdag 29 april 2009

2007 Orballo Albariño

Man vill ju inte vara en vindflöjel, ett rö för vinden. Därför har viner gjorda på albariño-druvan, som i alla fall enligt diverse vinspalter är det trendigaste trendiga just nu, inte stått på listan när jag spenderat mina sekiner på Bolaget.

Inte heller idag, kanske den varmaste dagen hittills i år, hade jag en tanke åt Galicien till när jag smet in på butiken vid Värnhemstorget. Folk strömmade ut bärande på flak med öl, säkert på väg till närmsta park för att grilla eller bara hänga med kompisarna. Även jag hade picknick i hågen och fantiserade som vanligt om läskande riesling eller grüner veltliner. Men så stod den där, ensam i sitt slag på hyllan: en flaska Orballo som bara väntade på att köpas, snabbkylas och drickas upp.

En stund senare, i Rörsjöparken, satt jag med näsan i glaset och sniffade. En god doft, med en dragning åt sauvignon blanc-hållet där i nässel/gräshörnet. Annars sötsyrliga frukter: citrus, melon och päron. Smaken innehåller mycket av samma fruktighet, men också en bra syra och en oväntad kryddighet i eftersmaken.

I den varma eftermiddagssolen var jag inte särskilt kräsen - eller överdrivet fokuserad - och gillade vinet. Det är välgjort och tilltalande, och tilllräckligt spännande för att jag skulle vilja ha mer av det efter första glaset. Nu ligger det på 97 kronor, vilket gör det prisvärt. Före 1:a april tycks det ha kostat 89, och hade jag hoppat på trenden till det priset hade jag tyckt att jag gjort ett riktigt bra köp. Det skulle inte förvåna mig om jag hoppar på albariño-tåget igen när det vankas picknick.

2 kommentarer:

RN sa...

Prova en annoelunda Albariño som heter Nora de Neve 69604. Förnimmelse av riktigt bra vit Bourgogne. 179 kr men med en kvalitet som gör att det blir billigt.

Jörgen Andersson sa...

RN - tack för tipset! Jag är väl medveten om att kvalitet kan övertrumfa kvantitet när det gäller vinet i glaset. Därför sparar jag tacksamt ditt råd till ett gynnsammare ekonomiskt läge. Som det nu är får jag nog snarare hålla mig till 70-kronorshyllan ett tag framöver.