måndag 6 april 2009

2006 Leah Pinot Noir


Ibland känns det som att "röda listan" styr mitt drickande i något för hög utsträckning. Lite som när man förr lät ICA-handlaren bestämma vad som skulle stå på köksbordet utifrån vad han behagade ha till extrapris. Samtidigt är det frestande när flaskor man varit sugen på för ett antal månader sedan plötsligt säljs med tjugo till trettio procents rabattt. Ibland bedrar snålheten visheten men emellanåt går det att göra fynd.

2006 Leah Pinot Noir från Marlborough producenten Seresin lockade mig rejält när det släpptes någon gäng i höstas. Ekologiskt odlat och tillverkat med hantverksmässiga metoder kombinerat med flera positiva omdömen lät tilltalande men prislappen på 185 kronor gjorde att jag satsade på något annat. En sänkning på 40 kronor fick mig min tveksamhet att övergå i handlingskraft och några flaskor beställdes.

Ikväll vreds skruvkorken av första flaskan. Redan vid upphällningen är det tydligt att det handlar om Pinot Noir. Färgen är blekt ljusröd med lite dragning åt det bruna hållet. Doften är lika tydlig med mosade jordgubbar och kryddighet. När man sniffar vidare dyker det upp champinjoner och lite vanilj från faten. Väldigt typisk Pinot Noir.

I munnen känns vinet väldigt lätt och slankt. Jordgubbarna och vaniljen är tydliga liksom kryddigheten men här finns också en mycket markerad syra. Den är inte bara matvänlig utan detta vinet kräver mat. Vinet saknar nästan helt strävhet ochjag upplever det nästan som ett vitt vin. Jag drack det till en ost- och skinkpaj och det fungerade ganska bra men det skulle inte vara fel till en smakrik fiskrätt.

2 kommentarer:

Linda sa...

tack för tipset! 149:- skall man nog kunna betala för detta vin. skall springa dit å köpa det i morgon. kul blogg!

MVH Linda

Ingvar Johansson sa...

Hej Linda
Visst är det värt 149:- men du ska nog ta långa benet före. Det fanns inte många kvar sist jag kollade. Besökte precis din blogg. Välkommen i klubben