söndag 5 april 2009

Prisvärt


Häromdagen cyklade jag förbi en loppis. Jag tror det var Rotary som bjöd ut insamlat gods. Jag stannade till med förhoppningen att hitta rar vinyl. Jag hann tänka tanken att min smak kanske inte överenstämmer med den genomsnittlige rotaryianens, å andra sidan kan ju rotaryianer ha (en gång) upproriska barn som efterlämnat psykedelia, progg eller punk när de bytt föräldrahemmet mot universitetsstudier.

Nu fanns det ingen vinyl på loppisen men däremot en hel del böcker och många av dem handlade om vin. Jag fyllde en kasse och betalade 20 spänn. Prisvärt, eller hur ?

Apropå prisvärdhet så handlar ett avsnitt i en av böckerna, "Allt Om Vinprovning" av Clive S. Michelsen, om just prisvärdhet. Texten fick mig att omvärdera det utskällda begreppet och har dessutom gett mig en helt ny syn på det svenska vinskribentskrået. Inte förrän nu har jag förstått vilka övervägande Kronstam & Co måste göra inför varje nyhetssläpp innan de utser fyndviner och prisvärda boxar. När jag tänker på Allt Om Mat-gängets umbäranden under den årliga genomgången så förstår jag överhuvudtaget inte hur ett sådant arbete är möjligt.
Med hjälp av skisser, diagram och relationsgrafer förklarar Michelsen den komplicerade processen att bestämma ett vins rätta värda. Sedan måste det väl förhålla sig som så att om priset är lika med vinets rätta värda så är vinet prisvärt. Ett fyndvin borde ju då kosta mindre än sitt rätta värde. Så långt är det enkelt men att räkna ut det rätta värdet är minsann inget för en lekman.

2 kommentarer:

Niklas Jörgensen sa...

Hehe...undrar om författaren dessutom använde sig av en 1000-poängsskala för att ge en samlad bild av vinet :-)

Förstår nu också vilket heltidsarbete det är att prova prisvärde.

Ingvar Johansson sa...

Ja du Niklas, det är nog bäst att lämnar sånt till de verkliga experterna.