fredag 17 april 2009

2005 Riesling Zinnkoepfle Grand Cru


Den rieslingen som skulle ha druckits till den evasiva havsöringen på påskdagen fick korken dragen i kväll. Dock inte som följeslagare till en egenhändigt fångad fisk utan till grillspett på norskodlad lax som marinerats i japansk soya och rullats i sesamfrö.

Vinet är ljust guldgult till färgen. Det har en druvtypisk och mycket inbjudande doft. Här finns ett rätt tydligt inslag av petrolium, tropisk frukt, honung och mineraler. Jag hittar också en mild och lite rökig nötighet. Jag uppfattar också doften som väldigt balanserad och harmonisk. Smaken bjuder på en mycket frisk syra, tropisk frukt, gröna äpplen och petrolium. Det är mycket fylligt och har hög viskositet. Den friska syran och höga alkoholhalten bär eftersmaken som hänger kvar länge. Stramt, elegant och mycket gott. Ett vin gjort för lång lagring men förödande gott redan nu. När jag sitter och smuttar på vinet dyker av någon anledning Anders Gernandts röst upp i mitt huvud. Den repeterar om och om igen "En renrasig riesling". Precis så smakar Riesling Zinnkoepfle Grand Cru.

Producenten Leon Boesch har gjort vin i Alsace i några århundranden och man förfogar över 13 ha vinmarker varav 2.5 med Grand Cru-status. Odlingen är cerifierad som biodynamisk. Boeschs viner importeras till Sverige av Vinomatik och kan även köpas hos danska Emelie vin

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej har du hunnit prova nya årgången av tierras de luna 2006. helt fantastisk...

Ingvar Johansson sa...

Hej Anonym ! Nej jag har inte testat 06:an men det ska jag göra. Det lovas ju grillväder till helgen...