onsdag 15 april 2009

2006 Ossian

I går kväll besökte jag Lagmarks i Helsingborg för en granskning av deras vinskåp. Man laddar ett litet plastkort med en lämplig summa pengar och sedan kan man förse sig med en mindre eller större skvätt av ett trettiotal viner. Modernt så det förslår och ett rätt sympatiskt sätt att prova viner som man normalt sett inte skulle fått möjlighet att testa.

Bland vinerna jag provade fanns det ett som verkligen stack ut och och fick mig att gå igång. 2006 Ossian kommer från Ruedo görs på 100% Verdejo. Mannen bakom vinet heter Javier Zaccagnini och finns annars hos kultproducenten Aalto.

Doften ger till en början mest ek, jag bestämmer mig för att vänta en stund och ägnar mig istället en stund åt en Riesling från Zind-Humbrecht. När jag efter en stund återvänder till Ossian har det hänt saker. Det har utvecklats en fantastisk arom av citroner och annan citrus. Framförallt associerar jag till rivet apelsinskal. Efter ytterligare en stund kompletteras doften av exotiska frukter och päron Mycket uppfriskande och läcker.

Smaken är fyllig, rejält frisk och följer aromerna väl. Här finns också tydliga mineraler som ger en lätt sälta. Mot slutet kommer lite karamelltoner och mandel. Ett väldigt välgjort och mycket intressant vin.

En sökning i SB's sortiment gav inget. Är det någon som vet om och isåfall när vinet fanns i sortimentet eller handlar detta om privatimport ? Kanske restaurangsortimentet.

Inga kommentarer: