torsdag 23 april 2009

Oud Beersel Geuze


Efter Kevin Arnold-debaklet längtade jag efter något med lite personlighet. Att korka upp en vinare till kändes lite överambiöst men varför inte en öl ? Och varför inte något riktigt udda ? Jag bestämde mig för en Oud Beersel geuze.

Geuze är en mycket speciell belgisk öl. Den görs genom att man blandar ung och gammal lambic, det klassiska spontanjästa ölet, och låter bladningen genomgå en andra jäsning. resultatet blir ett mycket friskt och syrligt öl som smakmässigt ligger rätt nära ett vitt vin.

Oud Beersel Geuze är försluten med champagne-kork. Det är bra tryck i flaskan och det bildar direkt ett kraftigt skum som snabbt sjunker ihop och försvinner. Ölen är lätt grumlig och brun-oranget till färgen. Vid första sniffen sticker det till ordentligt i näsan på ett lätt obehagligt sätt. Efter en kort stund känns doften bättre. Den är citrusfrisk med tydlig jäst doft. Det finns inslag av örtkryddor och mogna vinteräpplen- Efter en liten stund dominerar en mäktig stalldoft.

Smaken är mycket frisk med markerad syra. Beskan är i princip obefintlig. Mycket av aromerna går igen i smaken som är mycket komplex och intressant. Jag gissar att denna öl skulle funka utmärkt till en smakrik kittost men var mycket bra på egenhand. Borde tilltala den som vanligtvis föredrar vin framför öl.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Skriver upp detta öl på inköpslistan inför nästa tur in till ölhandlaren.
En lämplig kittost lär som säkert sälja i butiken bredvid.

Ingvar Johansson sa...

Det finns säkert flera andra bra Geuze om du inte skulle hitta just Oud Beersel. Det låter häftigt att ha en ölhandlare med en ostbutik bredvid.