torsdag 23 april 2009

2005 Kevin Arnold Shiraz


För drygt ett år sedan provade jag 2004 Kevin Arnold Shiraz. Vinet var många vinskribenters favorit men gjorde ett rätt så slätstruket intryck på mig. Nya årgången 2005 har mötts av samma goda vitsord och jag fattar i vanlig ordning ingenting. Låt oss titta närmre på vad det är som saknas hos 2005 Kevin Arnold Shiraz

Färgen är väl helt i sin ordning. Mörk, tät och kompakt i en typisk rödblå nyans. Doften känns lite återhållen men rätt ok. Det är utan tvekan syrah (och faktiskt 6 % mourvedre) det handlar om. Här finns björnbär och svarta vinbär liksom fattoner, en viss pepprighet och en lätt charkton. Några bildäck hittar jag dock inte.

Smaken är lfyllig, har tydligt markerad strävhet och syra. Mycket av aromerna går igen med tillägg av lite lakrits. Mot slutet känns det som att de 14.5% alkoholen inte är riktigt inpackade utan sticker till.

Hade vinet kostat hälften hade jag fortfarande inte gillat det men jag hade heller inte känt mig blåst. Det är ett anständigt matvin som väl skulle duga till vardags. Jag tycker dock att det är skriande opersonligt och slätstruket. För 175 spänn så finns det en uppsjö av spännande och myclket personliga viner. Att någon kan anse senaste årgången av Kevin Arnold Shiraz som prisvärt är ett stort mysterium för mig. Vill man ha relativt enkel och medioker shiraz finns det massor av sydafrikanska, amerikanska och framförallt australiensiska viner för långt under hundralappen. Är man beredd att betala nästan två hundringar så varför inte satsa på bra Crozes-Herimtage eller St Joseph ?

Inga kommentarer: