onsdag 29 juni 2011

2008 Antichi Vinai Petra Lava Rosso


I går besökte jag systembolaget. Efter midsommarhelgen var ölförrådet heltomt och högsommarvärmen tillbaka. Väl där passerade jag nyhetshyllan och såg till min förvåning att det fanns ett för mig okänt Etna-vin på hyllan. Så väl följer jag nyhetsrapporteringen.

Antichi Vinais hemsida ger inte så värst mycket information. Det framgår att 2008 Petra Lava Rosso är en blandning av nerello mascalese och nerello capuccio som lagrats ett år på fat och flaska. Druvorna har odlats i Randazzo och Castiglione di Sicilia. Kanske behöver konsumenten inte veta mer än så. På importören Tryffelsvinets hemsida hittar jag ingen information alls. Nåväl, vinet får väl tala för sig själv.

Det verkar det inte vara så piggt på allas. Att tala för sig själv alltså. Trots att jag bjuder till med bourgogne-kupa och allt så får jag inte mer än lite lava-mineraler och lite skogstjärn till att börja med. Efter ett par timmar på karaff tittar det fram lite försynt jordgubbsfrukt och ett och annat körsbär. Man kan gissa att merparten av lagringstiden nog skett på fat för här finns lite vanilj och en vis fatkryddighet. Det samlade intrycket blir trots allt det av ett enkelt men korrekt vin.

Smakmässigt gör vinet mig lite kluven. Jag gillar stilen med frisk, blodapelsinaktig syra, bra skjuts i eftersmaken och finkorniga men bestämda tanniner. Samtidigt saknar jag lite stringens i frukten. Jordgubbarna och körsbären tjoar till på ett pliktskyldigt sätt men det känns inte helt övertygande. Den stora behållningen är mineraliteten, det lakritskryddiga slutet och vinets struktur. Jag hade önskat lite mer innehåll.

Till en pasta med tomatsås, oliver, vitlök, kapris och sardeller funkar vinet som sig bör riktigt bra. OK för 119 kr men hotar på inget sätt Tenuta delle Terre Neres Etna Rosso för ungefär samma peng.

2 kommentarer:

Herren sa...

Jag hade också helt missat detta släpp, men det verkar inte vara någon större förlust i detta specifika fallet om jag tolkar dig rätt. Hur som helst så var även jag på bolaget idag för att hämta ut en laddning med Bressan. Till min förvåning fick jag schioppettino -05, i stället för beställda 04:an. Har du smakat? Jag ger mig nog på en i helgen för att se hur den ligger till.

Ingvar Johansson sa...

Nej, Petra Lava kan man leva utan, inyte dåligt men inte särskilt intressant.

Mysteriet med Bressans Schioppettino 05 är betydligt intressantare. Ruso gjorde mig uppmärksam på årgångsbytet och han provade med gott resultat. När jag besökte Bressans för ett par år sedan berättade de att 05 var en katastrofårgång för dem. De hade inte producerat en enda flaska. Jag blev därför väldigt förvånad över informationen om att det plötsligt fanns 05:or. Jag mailade Bressans och fick följande svar
"Concerning the 2005 vintage... the only wine was produced in 2005 was 2000 L of Schioppettino. It was just an experiment as we had to select grape by grape and In that moment Fulvio was not sure if we will be able to release that 20 HL of Schioppettino... but it is great wine in our opinion, so we released the unique wine we have made in 2005 and it is almost gone as we have a big request of Schioppettino we cannot satisfy as when the wine is finished it is finished..."
Ska försöka få tag på en flaska eller två. Det ska bli kul att hö´ra vad du tycker.