söndag 26 juni 2011

Chateau d'Or et de Gueules 2007 La Bolida & 2009 Qu'es AquoUnder vår resa till Costieres de Nimes i våras tillbringade jag och Jörgen en kväll tillsammans med Diane de Puymorin och provade hennes viner. Vi hade en rasande trevlig kväll tillsammans på en-stjärniga restaurangen Le Lisita. Vi var redan trötta efter två dagars intensivt provande, svårt charmade av sällskapet och så fullt upptagna av att ta in sammanhanget att vinerna på något sätt kom bort. Som tur var fick jag med mig två av Chateau d'Or et de Gueules toppviner hem och möjlighet att prova under mindre distraherande former. Jag provade båda vinerna under midsommarhelgen.


2009 Qu'es Aquo är gjort på 100% carignan från 80-åriga stockar. 80% av druvorna har genomgått kolsyrejäsning. Lagring 6 månader på tre år gamla barriquer. Vinet har en djup, tät blåröd färg. Doften är till en början inte helt inbjudande men rätt spännande. Funkig, animalisk och en antydan till brett. Med lite luft tittar frukten fram. Mörk frukt, viol och lakrits gör aromerna betydligt mera inbjudande och skapar en spännande helhet. En doft som verkligen gör något med mig och skärper mina sinnen.


Jag blir inte besviken på smakupplevelsen. Det här är förvisso ett av Chateau d'Or et de Gueules toppviner men det här är så långt ifrån ett traditionellt prestigevin man kan komma. Det här är ett redigt vin. Munnen fylls av vital, pigg ung fruktighet. Mörka bär är det bästa jag kan komma på för det är inte riktigt någon specifik arom som sticker ut. Syran är rejält frisk och lyfter smaken. Tanninerna är mycket finkorniga men bestämda och känns i kinderna. Mycket lång eftersmak med lakrits och viol. Ett ytterst charmerande och personligt vin. Vinet kostar 15.5 euro på gården.


2007 La Bolida är gjort på 90% Mourvedre och 10% grenache. mourvedre-stockarna är 90 år gamla och avkastning ligger på toklåga 10hl/ha. Vinet har lagrats 18 månader på fat av fransk ek. Vinet har en tät mörkröd färg. Återigen en spännande doft. Denna gång mer komplex. Även här finns en lätt funkighet. Tydlig doft av fullmogna körsbär och plommon. Sniffar man vidare kommer det inslag av grillat kött, torkad frukt, oliver, lakrits och torkad frukt.


Doften väckte en lätt oro om att vinet skulle vara lite väl tungt men så var inte fallet. Inte alls. Smaken är verkligen fullpackad med körsbärsfrukt och saftiga plommon. Det finns sötma från den torkade frukten som balanseras galant av den friska syran. Läckert silkiga tanniner och MYCKET lång eftersmak. Wow. Urgott. Ett vin att dricka i stora hedonistiska klunkar. 14.5% alkohol märks bara i form av allt mer svårtydda smaknoteringar. Vinet kostar 24.5 euro.


5 kommentarer:

Anonym sa...

Har nyligen druckigt deras La Bolida -08, Trassegum -09 och Charlotte -10.
Mycket karaktärfulla och personliga och viner, var och en i sin stil. Så jag kan bara hålla med om vad du skrivit. /Boje

Ingvar Johansson sa...

Hej Boje! Var hittade du vinerna ? Jag skulle gärna vilja prova mer och dessutom ha några La Bolida att stoppa undan.

Herren sa...

Suveränt beskrivet, 100% carignan , klolsyrejäsning..funkigt..hmm. Låter ruggigt spännande. Producent och viner dock helt okända för mig. Väcker dock nyfikenheten och även jag skulle gärna vilja veta om de finns att få tag i.

Anonym sa...

Jag köpte på en vinmässa i Nice. Så jag kan bara hänvisa till deras hemsida.
www.chateau-or-et-gueules.com/
Själv är jag pensionär och tillbringar 5 månader om året i Nice.
Har 3 betyg hos Munskänkarna och delar många av dina intressen där Friulien och Cost. des Nimes tillhör de något udda. Men nöjsamma att utforska.
Obs stavning "Gueules". Diane de P. kom ihåg dej. /Boje

Ingvar Johansson sa...

Herren! Det finns mycket spännande därute...

Boje! Tack för påpekandet om stavningen. Lite pinsamt men jag var iallafall konsekvent :-)Håller verkligen med dig i det nöjsamma att utforska okända vinområden. Såväl Friulien som CdN känntecknas ju av mångfald och ett öppet förhållningssätt vilket gör utforskandet än mer spännande.