lördag 18 juni 2011

2005 Dessilani Fara Caramino


Några sv de första nebbioloviner jag drack kom från kullarna runt Novara (som f ö är vänort till Umeå) uppe i nordvästra Piemonte. Jag köpte och drack vinerna inte på grund av något uttalat intresse för nordpiemontesisk nebbiolo utan för att de fanns där. I de danska snabbköpen. Superbest sålde en hel rad viner av producenten Dessilani från områden som Sizzano, Gattinara, Ghemme och Fara. De var ofta på tilbud och kostade då runt en dansk 50-lapp.

Häromåret försvann Dessilanis viner från de danska butikshyllorna. Anledningen var att producenten misstänktes för att medverkat till att göra en blandning av amarone och billigt franskt bordsvin, en blandning som såldes på Superbest under namnet Castello Venezi Amarone della Valpolicella. I efterdyningarna på skandalen slutade Superbest att sälja Dessilanis viner.

Igår var jag på blixtvisit i Köpenhamn och hann med en snabbvisit i en Superbest-butik och fann då att Dessilanis viner åter fanns på hyllorna. Åtminstone en variant. 2005 Fara Carmino är en blandning av 80% nebbiolo och 20% vespolina, en vanlig mix i området. Dessilani tillämpar moderna metoder med kort maceration, rotofermentatorer och lagring på barriquer. Efter 18 månader på småfranska lagras vinet ytterligare ett år på botti och sedan nio månader på flaska innan det släpps till försäljning.

Vinet går i en rubinröd nyans. Vid första sniffen känns vinet rätt slutet och tjurigt. Efter ett par timmar på karaff öppnar det upp och bjuder på en del typiska nebbiolomarkörer. Här finns en del röda bär, rosor och tjära i kombination med mineraltoner och fatkryddor. Doften känns mer rustik än elegant.

Smaken förstärker det intrycket. Vinet är mycket torrt, har frisk syra och bestämda tanniner. Vital frukt, en del inslag av bitter choklad och lakrits. Smaken är inte särskilt komplex eller elegant. Snarare rättfram och intensiv. Eftersmaken är förvånansvärt lång.

Det var riktigt kul att återknyta bekantskapen med Caramino som ger en lite annan bild av nebbiolo än den vi får från de mera berömda områdena söderut. Säljs i Superbest-butikerna för en dansk hundring eller två flaskor för 150.

Inga kommentarer: