onsdag 6 juli 2011

Derailed

England lär ha en spirande vinindustri, men den här gången kommer vi inte förbi några vingårdar. Istället tar vi seden dit den kommer och skeden i vacker hand och dricker ale och cider.

Ett stort antal små, lokala bryggerier har gått i stöpet över de sista decennierna. Flickan i baren på The Cross Guns - ett trevligt ställe i Avoncliff med anor från 1600-talet - nämner "de fyra stora" som dominerar marknaden. Jag vet inte vilka megabryggerier det handlar om och är inte heller nämnvärt intresserad av att ta reda på det heller.

Här, liksom i Sverige, har det på senare år skett en motreaktion i och med uppkomsten av små, kvalitetsdrivna mikrobryggerier. The Cross Guns stoltserar med ales från Box Steam Brewery, sju miles bort. Bryggeriet etablerades 2004 och gör idag nio ales och porters, med vitsiga namn som Tunnel Vision, Chuffin' Ale, Funnel Blower och Derail Ale. Men ölet är ingen gimmick. Jag väljer Derail Ale, som är baserad på en mycket välbekant historia men har en twist som gör den intressant. Djupt bärnstensfärgad, relativt fyllig och med en uppfriskande citrusfruktighet/bitterhet.

En av de bättre ales jag stött på så långt på den här turen i Cotswolds och Wiltshire. Pubarna inne i Bradford on Avon har gärna Wadworth i sina pumpar. Wadworth är ett ofantligt mycket större bryggeri än Box Steam Brewery, med anor från 1875, men som producerar välgjorda och personliga ales.

Inga kommentarer: