söndag 3 april 2011

2010 Domaine Joubert Beaujolais-Villages Cuvée à l'Ancienne


Hemma igen efter en omtumlande vecka i Provence. Det kommer mer inlägg från resa vad det lider men intrycken behöver smältas och svårtydda anteckningar dechiffreras. Just nu är det heller inte rhône-blandningar jag helst av allt vill tänka på...

Suget efter något lättare satte in redan under tågbytet i Paris med tre timmar i kvarteren runt Gare du Nord. På ett trottoarcafé drack vi en otroligt läcker Morgon och sedan raidade vi vinbutikerna på jakt efter beajoulais.

I vad som måste vara en av Paris sunkigaste vinbutiker hittade jag en gammal bekanting i ny tappning, 2010 Beaujolais-Villages Cuvée á lÁncienne från Joubert. På halsen har man klistrat dit en nouveau-etikett men här finns inga som helst likheter med de godisblandningar som säljs på systemet. Ingen aromjäst. inga skumbananer.

Färgen är genomskinligt blåröd. Doften är mycket frisk med lätt naturvinsfunk, körsbär, svarta vinbär och tydliga mineraltoner.

Smaken är mycket frisk med klar vitvinsliknande syra. Ett mjukt, saftigt och mycket läskande vin. Bärfrukten är på sitt mest lekfulla humör och helheten lockar hela tiden till ett glas till. Och det kan man faktiskt ta utan problem för alkoholhalten ligger på sympatiska 11.5%.

Ett perfekt vin att möta våren med. Sexochenhalv euro hos sunkiga vinhandeln i Paris. Två av Jouberts andra viner säljs av Vinminvin.

1 kommentar:

Jörgen Andersson sa...

Låter som en bra landning efter utfärden i syrah/grenache-landet!