måndag 4 april 2011

Munskänkarna provar Marche

Hur återhämtar man sig bäst efter en strapatsrik vecka med idogt vinprovande ? Hur tillbringar man bäst dagen mellan hemkomst och återgång i arbete ? Med en vinprovning såklart !

När mitt musikintresse var mera aktivt kunde jag gå in stenhårt för att förstå mig på en genre eller en intressant artist. I veckor fokuserade jag helt på en sak. Läste och lyssnade. Det kunde bli allt från Memphis-soul till frijazz, deltablues till old-school hip hop eller engelsk folkrock.

Självklart slår denna personlighetsdefekt igenom även i mitt vindrickande. Numera har jag kanske ändå sansat mig något. Tycker jag själv åtminstone. Mitt nyårslöfte till mig själv var att bekanta mig bättre med ett antal franska och italienska regioner som var relativt okända för mig. Marche är en av dessa regioner. Så passande då att lokala Munskänksavdelningen igår bjöd in till provning på temat. Vi provade sex viner öppet under ledning av Per Åsander.


Provningen inleddes med den gamla bekantingen 2007 Aurora Fiobbo Offida Pecorino, 100% pecorino lagrat på 30% ek och resten på rostfritt. Vinet har en vackert guldgul färg. Härligt fet och aromatisk doft med viss fatprägel och läcker gul fruktighet. Smaken är rik, fyllig och mycket välstrukturerad. Gula plommon, omogna persikor och citrus i smaken. Mycket lång eftersmak där persikan dyker upp igen i mera mogen form och ett uns av bitterhet. Riktigt bra.

2007 La Monacesca Verdicchio di Matelica Mirum Riserva var ännu bättre. Ljusgult i färgen. Lång lagring på jästfällningen ger en doft med nötter, bröd och en antydan till fatlagring. Vinet har dock inte sett någon ek utan lagrats 18 månader på ståltank. Doften är blommig och har tydliga mineraltoner. Smaken bjuder på tropisk frukt, päron och viss sälta. Mycket lång eftersmak. Återigen ett riktigt bra vin.

Som ett mellanspel kommer ett rött mousserande vin. Vernaccia di Serrapetrona från Alberto Quacquarini (prova på att uttala gläds åt att ni inte bär det efternamnet!!). Vinet har genomgått tre jäsningar och lär vara ett unikum i vinvärlden. Vinet går i blårött, doftar mörka bär och jordgubbar. Smaken är också den mycket bärig, har en del restsötma, frisk syra och finkorniga tanniner. Smakar som en hygglig lambrusco, varken mer eller mindre men kostar dubbelt så mycket.


Kvällens första röda är 2006 Boccadigabbia Saltapicchio gjort på 100% sangiovese. 16 månader på använda barriquer. Klassisk doft med körsbär, hp-sås och fattoner. Smaken är medelfyllig med tydlig körsbärsfrukt, frisk syra och kantiga, bittra tanniner som inte känns så kul. Vinet var däremot ypperligt till maten.

Det andra röda är 2007 Aurora Barricadiero som är en blandning på 90% montepulciano, 5% cabernet sauvignon och 5% merlot som lagrats ett år på barrique. Tät mörkröd färg. Doften bjuder på skogsbär, körsbär och tydlig fatprägel. Smaken är fyllig och mycket kraftfull med skopvis av bärfrukten, bra kryddighet och stadiga tanniner. Vinet känns mycket balanserat och har lång körsbärsfruktig och kryddig eftersmak. Kvällens bästa tillsammans med Mirum Riserva.

Provningen avslutades med en udda skapelse. Vino e Visciole Bacco non lo sa är gjort på 30% montepulciano och 70% surkörsbär, visciole på italienska. Söt, intensiv doft av körsbär, kanel och mandel. Smaken är söt men inte utan friskhet. Kryddig och körsbärsfruktig. En speciell uppelevelse och ett vin som gjort för ris a la malta.

Sammanfattningsvis en provning med mycket intressanta viner som verkligen gav mig lust att fortsätta utforskningen av Marche. Jag kommer dock inte att köpa mina viner från svenske importören Gobbi. Priserna är helt orimliga. Auroras viner kostar sådär en 60 - 70% mer än vad de kostar i Danmark. Även Mirum är långt mycket dyrare än i Italien. Ett visst påslag kan jag förstå men ett vin för 15 till 18 euro ska inte behöva kosta närmare 300 spänn i Sverige.

11 kommentarer:

Italienska viner sa...

Intressant om än lite småbesynnerligt vinval. Vad hade provningsledaren för relation till området? En eller annan ambitiös Rosso Piceno Superiore vore kanske på sin plats för att matcha den förträffliga Barricadieron?
Helt rätt angående SB´s priser, jag såg att Cibi e Vini hade något erbjudande på Auroravinerna tidigare i vintras.

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Visst kan man ha synpunkter på vinvalet, alla vinerna kom från en och samma importör... Provningsledaren förklarade det med att utbudet med viner från Marche är begränsat i Sverige och att han ville ha viner från små kvalitetsproducenter. Jag tänkte att bl a Ad Libitum ju har en del att välja på men lät det stanna vid en kommentar. Provningsledaren sa också att vinerna var bra prissatta i förhållande till vad de kostar i Italien...

Italienska viner sa...

Jag noterar att priset på Barricadiero 2007 i BS har dippat från 349:- till 298:- så det går ju på rätt håll i alla fall...
Har man inget uttalat med en specifik importör känns det ju märkligt att man plockar 6 viner från ett och samma ställe. Man är kanske mer eller mindre tvungen att snegla utanför SB´s ramar för att få ihop ett solitt startfält i ett såhär pass "snävt" område - som du med dina Friuli-provningar.

/Patrik

Italienska viner sa...

...uttalat samarbete med en specifik importör...

/Patrik

Korkdragaren sa...

Per Åsander arbetar som försäljare åt importfirman Cesarino Gobbi, glömde han säga det...

Ingvar Johansson sa...

Tack Ezra ! Du kom med den saknade pusselbiten och nu kan vi se hela bilden klart och tydligt. Tyvärr är den inte så vacker...

Italienska viner sa...

Ok, det förklarar en del... Transparent så det förslår!

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Lika transparent som Barricadiero...

Cesarino Gobbi sa...

hej,
Per Åsander jobbar inte för mig, jag kan inte leva med vinerna, jag jobbar som snickare 40 timmar/vecka, så jag tror att jag har svårt att betala någon som jobbar för mig.
Om ni tycker om vinerna ok, men om ni tror att de är dyra, var så god åka ni till Danmark, Italien, USA.
Alltså ni skulle åka till Marche för att köpa de bästa italienska skor som i Sverige kostar 300% mer.
Danmark har en helt annat situation, vi har här Systembolaget och vinerna kostar mer punkt slut. Ni kan säga att några kostar mindre i Sverige än Danmark, så klart BARA OM DE ÄR FRÅN STORA PRODUCENTER.
Jag medvete lämnar högre priser till Systembolaget än till restauranger, för att jag vet hur medioker är medlem Svensson, ni går på restaurang och ni kolla med smartphone hur mycket kostar detta vin på Systembolaget och ni kritiserar krogare: FY PÅ ER.
Barricadiero faktis kostar i restaurang mellan 500 till 550:- tack att jag hjälper krogare att kämpa era prisjakten.
INGEN importör har Verdicchio di Matelica i Sverige, ingen har Vernaccia, ingen Vino e Visciole, ingen har Pecorino från Marche ( sedan 01 april finns några mer). Alltså mitt jobb är att jaga den udda saker, men Systembolaget tillåter ändra priser bara två gånger per år och man måste vara försiktig med valuta växel och jag hade börjat när € värde 11,30 sek, nu jag håller att sänka priserna, men sakta för att jag kan inte sen ändra för 6 månader.
Åker ni gärna i Danmark för att köpa vin om ni har tid över, räknar resekostnad med och akta trafiken, ökar risken att ha en bilolyckan och miljöskadan.
Så köra försiktig "vinexperten" och köpa gärna en karaff så ni kan lära er att decantera viner.
Arrivederci

Ingvar Johansson sa...

Hej Cesarino !
Påståendet att Per Åsander arbetar för dig kommer inte från mig utan gjordes av en läsare i en kommentar.

Jag är väl medveten om hur tufft det kan vara för en liten importör som dessutom väljer att satsa på uddan viner från områden utanför allfarvägarna. Systembolagets avgifter och den svenska vinskatten gör det ju inte precis lättare. All respekt till den som försöker.
Samtidigt tror jag att man måste finna sig i att bli jämförd med vad vinhandlare på annat håll kan erbjuda, precis som jag tänker att krögare får leva med att deras kunder kan ha synpunkter på hur stort påslag man gör på sina viner.

Korkdragaren sa...

Oj, jag har helt missat uppföljningen på den här tråden.
Jag förstår liksom Ingvar problemet att sälja udda viner etc.

Men, mitt påstående om Per Åsander kan jag backa upp. Jag vet av egen erfarenhet att han ringer till restauranger som representant för Gobbi och vill sälja dessa viner. Det är fakta, ingen åsikt.