måndag 7 februari 2011

2008 Domaine Joubert Brouilly Vielles Vignes


Jag har skrivit om min motvilja mot att poängbedöma vin tidigare och var nästan på väg att göra det igen. Jag kom dock på bättre tankar. Det var kvällens vin, en enkel beaujolais med 11% alkohol som nästan fick igång mig. Ett sånt vin lär väl knappast meritera sig för några högre poängsummor. Ändå så upplevde jag ett slags perfektion.

Marcel Joubert är fjärde generationens vinodlare. Man har sammanlagt 11 ha belägna på sluttningar i Fleuri och Brouilly. Odlingen är helt ekologisk, man använder bara naturlig jäst, ingen filtrering och inget svavel.

Jag har väldigt lite erfarenhet av beaujolais. Jag har provat viner från ett par kvalitetsproducenter i munskänksammanhang och dessutom ett antal flaskor av Georges Duboeufs Morgon. I höstas fick jag möjligheten att prova några riktigt bra naturliga beaujolaiser som väckte min nyfikenhet på området.

2008 Domaine Joubert Brouilly Vielles Vignes går i en helt transparent klarröd färg. Härlig ren jordgubbsdoft, halm och mineraler i doften. Det finns också en antydan till brett som inte stör på något sätt utan snarare tillför karaktär. Det känns rustikt och mycket jordnära.

Smaken är lätt och bjuder även den på rustik elegans. Jordgubbsfrukten charmar och mineraltonerna snackar allvar. Tanninerna finns där, lättfotade som en ballerina men tydligt närvarande. Syrorna är behagligt uppfriskande. Ett vin som verkligen excellerar i balans och elegans. Det här är ljuvligt att dricka. Lekfullt och charmerande men samtidigt ett alldeles ypperligt matvin. I kväll fick vinet ackompanjera en smörstekt rödspätta med champinjoner.

Vinminvin säljer för 129 kr. Varför inte lägga till ett par flaskor av Marcel Jouberts viner vid nästa Saint Jean du Barroux-beställning. Bor man i Singapore går vinet att beställa från Wines2U

6 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Låter underbart, Ingvar. Inga tendenser till efterjäsning? Brett eller flaskfunk?

Naturligt framställd beaujolais står högt upp på önskelistan i vår/sommar... kolla upp Vinrosen i Köpenhamn för Marcel Lapierres version.

Ingvar Johansson sa...

Hej F&V Jag märkte inte minsta tendens till efterjäsning. Jag vet inte om jag egentligen är kapabel att göra disitinktionen mellan "brett" och "flaskfunk". Det fanns ett vagt inslag bland aromerna som fick mig att associera till en traditionell C9dP eller Ch. Musar, därför skrev jag brett.

Skulle åkt på Vinrosens mässa Toppvin nu i mars men den blev tyvärr framflyttad till nästa år. Får ta o besöka dem vid nästa KÖpenhamnsbesök. Samtidigt så känns det som att Domaine Joubert tillfredsställer mina beaujolais-behov rätt väl, åtminstone för stunden.

Finare Vinare sa...

Musar/Pegau låter som brett ;-)

Vi gissar att jakt-motivationen lär öka när du druckit din första Lapierre...

Ingvar Johansson sa...

Betet är svalt, "hook, line and sinker" ...

Herren sa...

Som nybliven beaujolais konnässör (nåja, provat en i alla fall..) så lägger jag till denna på min lista. Jag har inte köpt från vinminvin tidigare, men någon gång skall ju vara den första, och det fanns ju förslag på vad som mer kunde gå med i lådan...

Ingvar Johansson sa...

Det finns faktiskt en hel del annat värt att prova hos Vinminvin. Mitt nyårslöfte var att prova mer viner från Loire beaujolais under 2011 och jag har hittat en hel del intressant hos just Vinminvin. Det blir flera inlägg från sneaste blandlådan vad det lider. Går man ihop några stycken och får till en bra order är ju transportkostnaden försumbar