måndag 11 april 2011

Räknetrissen slumrar på sin post

Här vänder man ryggen till några dagar, för en krävande odyssé i söderled, och vad händer? Jo, en hel massa. Bland annat har Räknetrissen helt försummat sina plikter och har inte brytt sig om att göra någon sammanställning av april- och påsknyheterna. Nu känns det där som gårdagens nyheter och Räknetrissen har satts i skamvrån. Kanske släpper jag ut honom lagom till den väntade rosé-tsunamin till försommaren. Eller inte.

Jag hade också räknat med att kunna hämta ut några varuprover vid hemkomsten, men möttes av ett meddelande från Åkessons inhyrda PR-företag angående den annonserade april-lanseringen av Croix du Sud 2009: "Leveransen har tyvärr blivit försenad och detta beror på tekniska problem i samband med filtreringen av vinet hos producenten. Som vinmakare är det en stor prövning att hitta filtreringsmetoder som inte tar bort vinets karakteristiska smaker. Åkesson har nu hittat en lösning och vinet kommer fyllas inom två veckor".

Nyhetsprovar-Jack uppger på BKWines hemsida att Croix du Sud är ett av fyra viner som Systembolaget har kvalitetsreklamerat. "Anledningen", skriver Jack, "är att offertprovet, dvs det vin som vann offertprovningen inte överensstämmer med det vin som är levererat till butikerna". Ett inte alldeles ovanligt fenomen, tyvärr. Men nu vet vi alltså att Croix du Sud haft trubbel vid filtreringen av den sändning som skulle nå de svenska konsumenterna 1/4. Eller inte.

Sist men inte minst: DE RÖDA SIFFRORNA HAR FÖRSVUNNIT! Det handlar förstås om listan med prissänkta produkter på Systembolagets hemsida. Man kan fortfarande, med lite tålamod, hitta fram till kategorin "Nedsatt pris", där det idag finns 84 poster. Men, som sagt, inga röda siffror som basunerar ut att det rör sig om rea. Det här korresponderar med etiketten på hyllkanten i butiken: inget som säger att priset på varan sänkts.

Kanske är det, som den expedit jag talade med antog, för att undvika att kunderna ställer en massa frågor om anledningen till sänkningen, om det har med bristande kvalitet att göra och dylikt. Eller så är det helt enkelt för att rea-dryckerna ska bli svårare att lokalisera. Vad värre är, alla prisnedsatta viner finns inte med i "Nedsatt pris"-listan. De två roséer jag tipsade om här, Bolgarello och Louis Bernard Tavel, står inte att finna där. Inte heller den numera väldigt billiga Negroamaro från Apulien. Men de finns kvar i några butiker och priset är fortfarande det lägre. Vän av ordning upprörs! Det innebär att det kan finnas många fynd därute som man aldrig får reda på annat än genom en ren slump. Kanske kommer Bolaget att ta sitt folkupplysningsansvar på allvar igen. Eller inte.

2 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Kanske läge att kontakta kundtjänst för att få ett uttömmande svar på varför de röda siffrorna försvunnit - Räknetrissen löser mysteriet med de saknade röda siffrorna eller nåt.

Jörgen Andersson sa...

Bra idé! Jag släpper - tillfälligt - ut Räknetrissen ur skamvrån för att lösa denna gåta. Om han klarar skivan på ett tillfredsställande sätt kanske han ska få testa Åkessons tetra-rosé som kom i posten.