fredag 29 april 2011

2009 TdTN Etna Rosso
Korkdragaren beskrev nyligen Etna-vinerna som "ett av bloggosfärens älsklingsvintyper". Jag nickade instämmande för mig själv och tänkte att så är det ju. Sedan funderade jag vidare och tänkte är det verkligen så ? Jag tror att Billigt vin i december 2009 var först i den svenska bloggosfären med att skriva om Etna-vinerna . Det har blivit ytterligare några poster från min sida. Italienska Viner har verkligen gått igång på Calabrettas viner och tog dessutom initiativ till en genomgång av Tenuta delle Terre Neres hela portfölj. Niklas J är den som skrivit allra mest och verkligen gått i klinch med apllelationens viner. Finare Vinare har också skrivit ett par poster . Vad kan det handla om totalt i hela den svenska bloggosfären ? 20 poster, kanske 30, av totalt tusentals som publicerats på svenska vinbloggar under det gångna året. Jag tror Korkdragarens uppfattning, och mitt initiala instämmande delvis handlar om Etna-vinernas plötsliga uppdykande i bloggosfären och att de så markant skiljde sig från den rådande uppfattningen om syd-italienska viner. Ser man helheten så är vinerna från Etna en nischprodukt även bland vinbloggarna.
Ikväll provade jag Tenuta delle Terre Neres 2009 Etna Rosso, deras "normale". Lite spännande att se om nya årgången kan matcha den förra. 2008 Etna Rosso är ett av de Etna-viner jag gillat allra bäst och som jag uppskattade mer än något av producentens cru-viner. Vinet är transparent och tegelfärgat. Hade jag inte vetat bättre skulle jag trott att det hade några år på nacken. När jag sniffar på vinet så kommer jag på mig själv med tänka "typisk nerello-doft" snarare än att slås av likheten till nebbiolo och pinot noir. Först känner jag en enkel, okomplicerad doft av lätt övermogna jordgubbar. Doften är inte jordgubbsliknande utan det doftar verkligen jordgubbar. Sedan dyker det upp inslag från målarlådan och frukten byter också skepnad. Fortfarande röda bär men nu mer åt lingon/rönnbärshållet. Här finns också en del kryddtoner. Den där typiska Etna-minraliteten är däremot rejält nedtonad.

I munnen är vinet ganska lätt och slankt men ändå med bra intensitet. Smaken följer doften väl med en spännande brytning mellan söt jordgubbsfrukt och det syrligt bittra från lingon/rönnbärsblandningen. Tanninerna är mycket finkorniga och inte heller så tydligt markerade som i förra årgången.

2009 Etna Rosso når inte riktigt upp till samma höga klass som förra årgången men så värst långt efter kommer det inte.Det är fortfarande svårt att hitta ett vin vin som erbjuder så mycket charm och personlighet för 123 kr. Jag tänker också att vinet är en alldeles utmärkt inkörsport för den som är nyfiken och vill se om det här med Etna och nerello är något att ha. Gillar man det finns det all anledning att prova vidare. Gillar man det inte är sannolikheten stor att inte heller andra Etna-viner kommer att falla en i smaken.

Ad Libitum importerar

9 kommentarer:

J sa...

Lustigt, jag gick just i tankar om att beställa denna, men hittade den inte på Systembolagets sida. Jag skickade ett mail till Ad Libitum och det visade sig tyvärr att denna är slutsåld. Jag blev rekommenderad att istället prova cru-vinerna som nu säljs i den goda årgången 2008, men jag skulle nog gärna ha provat normalen först.

Italienska viner sa...

Håller nog med dig i det mesta. Även om den är bra och trevlig på alla vis så väljer jag TdTN's Rosato 2009 före Rosson alla dagar i veckan. Rosaton är MYCKET bra.

/Patrik

TheDrumsFan sa...

J! Vet du om den kommer in igen eller om det är definitivt slut ?

Patrik! Tusan vet om du inte just lyckats lura en rosé-skeptiker att frångå sina principer. Får nog ta och beställa ett par flaskor innan de tar slut.

Ingvar Johansson sa...

Ajdå, nu har döttrarna varit inne på datorn. Det var jag som skrev det förra inlägget

Italienska viner sa...

TheDrumsFan - Jag är själv ingen rosé-aficcionado men Rosaton har så mycket Etna- och nerello-karaktär att jag bortser från själva "rosato"-biten och bara njuter.

/Patrik

Italienska viner sa...

"TheDrumsFan"?? Vad var det senast - "stöten73"?? Trippla personligheter är inget att skoja om Ingvar. Och skylla på döttrarna - jojo.

/Patrik

J sa...

Ingvar:
Jag förstod det som att den var definitivt slut. Gunnar skrev att tilldelningen av vinerna från TdTN var mycket begränsad och att Rosson hade sålt bra. Fick mailet för bara några timmar sedan.
Det får väl bli att släpa sig över bron till Enoteca då istället.

J sa...

vid närmare titt på mailet framgår det ganska tydligt att den är definitivt slut

Finare Vinare sa...

Tack för posten, instämmer helt om rosaton. Det vinet är exceptionellt transparent för terroir - missa på egen risk ;-)