tisdag 19 april 2011

2005 Domaine Tissot Arbois Selection


Det händer lite då och då att kollegor ber mig om vintips och jag tycker alltid att det är lika besvärligt och brukar lämna ifrån mig några svepande formuleringar. Idag fick jag en roligare fråga. Kollegan hade läst om ett nytt vin som skulle smaka torr sherry och nötter och vara mycket speciellt. Han hade glömt att skriva upp vinets namn och dessutom slängt tidningen. Jag gissade direkt att det handlade om 2006 Arbois Expression du Terroir och det visade sig stämma. Kollegan blev imponerad och jag satt där med känslan av att det var alldeles för länge sedan jag drack ett vin från Jura.

Väl hemma började rota igenom lådorna utifrån en vag känsla av att det borde finnas något Jura-vin någonstans. Och visst, den som söker skall finna och allt det där. Jag hittade ett gammalt Vin Jaune och dessutom en flaska 2005 Domaine Tissot Arbois Selection. Den fick det bli.

Stéphane Tissot träffade jag på Fri Vin-mässan i Köpenhamn. Då provade jag mig igenom hela sortimentet, inklusive tre vingårdsbetecknade Vin Jaune. Stéphane Tissot betonade olikheterna i de tre vinerna och jag hade i mitt lätt omtöcknade tillstånd svårt att hitta några skillnader alls. Däremot stod det alldeles klart för mig att jag med med en synnerligen engagerad vinmakare att göra.

Nåväl, kvällens vin är ljusare i färgen än vad jag väntat mig, ljust guldgult. Doften är däremot precis i linje med mina förväntningar. Vinet är mycket aromatiskt med väl mogna matäpplen, citrus och nötter. Tydlig jästighet och oxidativa toner kompletterar. Sherryassociationerna är lättbegripliga. Över hela härligheten vilar något som påminner om salubrin. En doft att älska eller hata.

Det omdömet gäller i ännu högre grad för smaken. Syran är knivskarp med full attack från första början. Oxiderad äppeljuice, sälta och citrus. Nötigheten går igen och här finns en liten, knappt förnimbar, aningen honung. Lång, frisk eftersmak. Ett mycket friskt och helt kompromisslöst vin.

Jag är fascinerad av detta särpräglade vin. Inte det bästa Jura-vin jag druckit. Inte heller ett vin jag skulle vilja dricka men väldigt kul att kunna plocka fram när andan faller på. Förutseende som jag var hade jag sett till att böpa en bit Comté på vägen hem. Tillsammans med de sista valnötterna från i julas och lite surdegsbröd utgjorde den ett perfekt ackompanjemang till vinet.
Årgång 2006 av Arbois Selection börjas att säljas den 1/5 och kommer att kosta 171 kr.

5 kommentarer:

Jonas sa...

Jag som postade kommentaren ovan...

Jonas sa...

och kommentaren kom bort :)

Alltid kul med lite udda viner och sherryassociationer är spännande. Är inte så förtjust i Sherry men skall ge det fler chanser då man tydligen fastnar för det till slut.

Ingvar Johansson sa...

Hej Jonas ! Jag tror definitivt att en del viner kräver gradvis tillvänjning. Sherry och Jura-viner tillhör den kategorin. Det är inget jag behöver dricka ofta men ibland är det riktigt gott.

Jonas sa...

Hej Ingvar,

Nog är det så, är väl bara att köpa hem en flaska och smutta lite på då och då. Tyvärr riktigt taskigt sortiment av Sherry på Bolaget.

Pluggar till sommelier och vi har en fransos i gruppen som är från Jura. Vi pratade om ett riktigt udda vin därifrån som bara producerades i rikitgt små volymer. Kommer dock inte ihåg vad det var...

Ingvar Johansson sa...

Jag gissar att du tänker på Vin Jaune eller Vin de Paille.