torsdag 21 april 2011

påsköl

I morse läste jag i ett inlägg från svenska bloggosfärens Singapore-fillial Vinovis att det var inne att blogga om viner långt innan man druckit dem. Det låter ju som en pigg och kreativ idé. Lite som att dra de stora vinskribenternas förhållningssätt till sin spets. Man hoppar bara över den där lilla utspottade provningsskvätten.

Idén kändes så inspirerande att jag började fundera på försöka sätta en egen trend och skriva om vad jag inte tänker dricka i år. Jag skippar påskölen. Inte förrän idag kom jag på att jag hittills inte ens tänkt på påsköl. Tidigare år har jag försökt prova mig igenom åtminstone delar av sortimentet. I fjol började jag ambitiöst men stupade halvägs. Engagemanget, offerviljan och den rätta beslutsamheten räckte helt enkelt inte.

Jag har också alltid släpat med mig ett antal påsköl till olika påskmiddagssittningar men det har mest känts som något som tagit uppmärksamheten från mat och umgänge. I år tänker jag koppla av och inte tråka ut min omgivning. Åtminstone inte med påsköl. Fast öl kommer jag såklart att dricka men det får bli det det blir.


11 kommentarer:

Ulrik sa...

Bra där!

Man kan bevisligen blogga om precis vad som helst. Det behöver inte ha med vin man druckit, för att dela med sig av erfarenheterna.

Jag hoppade på att blogga om saker jag ska göra, men du tar det till en helt ny nivå, och skriver om saker du inte ska dricka/göra. Jag är stum av beundran.

Jag funderar på hur jag ska bräcka detta. Jag kanske tar och återger ett pressmeddelande jag får skickat till mig?

;-)

Ulrik

Ingvar Johansson sa...

Ulrik!
Det räcker inte långt. Där ligger tryckta media långt före. Läs t ex Apéritif - tidningen för dryckesbranschen. De kör sex sidor mixat där de mer eller mindre ordagrant återger diverse pressmeddelande.

Du skulle ju alltid kunna skriva om pressmeddelande du inte fått, eller varför inte pressmeddelande du skulle vilja få

Italienska viner sa...

Jag kan tänka mig att ta hand om "pressmeddelanden jag inte skulle vilja få" om någon av er täcker "pressmeddelanden jag med högsta sannolikhet aldrig kommer att få".

/Patrik

Italienska viner sa...

Förresten Ingvar, din påskölsgenomkörare kommer att vara djupt saknad här hemma. I vår villrådighet och brist på klara direktiv har vi köpt någon form av guldfärgad Tuborg på små praktiska 33 cl-burkar. Är det något du har smakat?

;-)

/Patrik

Jörgen Andersson sa...

Redan för ett antal år sedan recenserade författaren Kristian Lundberg en deckare som - visade det sig snart - inte var utgiven (han sågade den, dessutom).
För att matcha det i vårt gebit borde vi skriva omdömen om viner som inte existerar. Fler skulle säkert haka på och då skulle det kunna bli en hype om exempelvis arneis från Eldslandet eller libysk nerello.

Finare Vinare sa...

Hehe, grym tråd. Minns ni musikprojektet där svenska kompositörer skulle skriva låtar med ledning av färdiga recensioner från tidningarnas musikrecensenter? En utmaning som fick Doktor Kosmos att komma upp med mästerverket "Bollen bollen bollen"...

Tänk om man skulle göra något liknande med vin...
men nej det går väl inte... eller jo, förresten! SBs offertförfrågningar görs ju på precis detta bakvända vis. Inte konstigt att hyllorna fylls av märkliga, icke-autentiska produkter en masse.

Vi kan också tänka oss att skriva några rader om
"vin vi inte vill dricka". Som utgångspunkt kunde vi använda högen med kasserade mejlerbjudanden om varuprover...

Ingvar Johansson sa...

Här flödar kreativiteten må jag säga.
Vilka idéer.

Jörgen ! Redan gjort långt innan Kristian Lundberg. 1972 skrev Lester Bangs en artikel om garagebandet Count Five och deras fem album. I verkligheten gjorde det ett, Psychotic Reactions men Bangs skrev om ytterligare fyra; Carburetor Dung, Cartesian Jetstream, Ancient Lace och Wrought-Iron Railings, and Snowflakes Falling On the International Dateline. Ytterst läsvärd f ö.

F&V Det där händer mig rätt ofta, att jag funderar ut något riktigt absurt bara för att strax komma på att SB redan gjort något långt märkligare. F ö är väl risken stort att "viner vi inte vill dricka" lika gärna skulle kunna rubriceras "viner Billigt Vin redan druckir".

Patrik! Med Tuborg på burk är ni hemma hela helgen.

Jörgen Andersson sa...

@Ingvar: om det inte finns album med de titlarna borde något neopsykedeliskt garageband genast göra dem.
Vad gäller "viner vi helst undviker men som Billigt Vin redan halsat" känner jag att jag - som mindre nogräknad och dödsföraktande pimplare - har en viktig mission att fylla för upplysningen av den vinkonsumerande allmänheten.

Ulrik sa...

Idag var ni illa ute. Jag hade möjlighet att skriva bloggposten "Vin jag kunde druckit"! Den hade ni haft svårt att bräcka!

Men nu var jag tyvärr tvungen att ställa in provningen med Pio Boffa på besök i Singapore. Men jag kunde druckit vin med honom. Jag kunde till och med beskrivit menyn.

Men jag orkade inte.

Ingvar Johansson sa...

Wow ! Viner jag kunde ha druckit men inte orkade blogga om... Du har sannerligen tagit den här genren till oanade höjder. Det är verkligen übercoolt. Att i grunden inte ha något att säga och faktiskt låta bli. En ordlös post liksom.
Jag bugar, känner mig besegrad men undrar vad du tänkt kalla posten.

Ulrik sa...

Det knepiga med den genren är att så fort man skriver ut ens ett namn på själva bloggposten, så har det lämnat kategorien "..inte orkade blogga om".

Det är bloggvärldens motsvarighet till Schrödingers katt, helt enkelt.

Men jag kan för lite om kvantmekanik för att veta om jag vågar tänka på en rubrik.