tisdag 12 januari 2010

2007 Maison Dhainaut Les Mues


På en öppen vinmarknad som den danska kan det vara tufft att vara konsument. Du behöver ett visst mått av kunskap för att undvika att gå på alltför många och dyrbara minor. En bra och förtroendefull relationen till någon vinhandlare är också bra. När jag får ett tips från Ole Sörensen på Emilie Vin så lyssnar jag. Det brukar löna sig. Jag ger oftast också vinet ett par chanser när Ole rekommenderat det.2007 Maison Dhainaut hade nog riskerat att hamna i såsbingen om det varit för Oles rekommendation.

Maison Dhainaut är, om jag tolkar den något högtravande hemsidan rätt, en ny negociantfirma. Som sitt första vin lanserar Thierry Dhainaut 2007 Les Mues. Vinet kommer från södra Rhône och är gjort på 93% Grenache och 7% Syrah. Vinet har lagrats på fat i c a 18 månader (1/3 nya, 1/3 ett år gamla och 1/3 två år gamla). Etiketten talar om dekantering i 12 timmar innan konsumtion.

Jag provar direkt efter öppnandet. Då är det helstängt. Vinet är mörkt rött, nästintill ogenomskinligt och ger inget förutom ek och alkohol ifrån sig. Dag två ger doften en del lakrits och en god blandning från kryddboden. Men var finns grenachefrukten ? Smaken är stor och fyllig. Det känns ett mörkt muller i smaken men det brakar liksom aldrig loss. Är detta verkligen Rhône 2007 ? Smakar man vidare så dyker det upp peppar, julkryddor, lakrits och tjära. Tanninerna är ganska mjuka och välintegrerade och syran finns där. Nu är vinet rätt trevligt men jag saknar frukten. Det känns lite som en poplåt utan en bra refräng. Oförlöst på något sätt.

Här hade vinet nog kunnat användas till något annat än bordsdryck om det inte hade varit för Oles rekommendationer. Dag tre så finns plötsligt frukten där. Det doftar riktigt mogna jordgubbar och hallon tillsammans med alla beståndsdelarna från tidigare. Nu är vinet komplett. Frukten är inte typisk 07-in-your-face utan vinet känns komplext och balanserat. Vinmakaren har också skickligt trollat packat in 15% alkohol så väl att det inte märks annat i form av en behagligt värmande känsla.

Inga kommentarer: