onsdag 6 januari 2010

2006 Falesco Oro


En av de bästa vinböcker jag läst är Lawrence Osbornes The Accidental Connoisseur. Det allra roligaste, men inte nödvändigtvis det mest läsvärda, är det där Osborne tillsammans med en vän besöker vinhuset Falesco.

Falesco ligger precis på gränsen mellan Lazio och Umbrien och har vingårdar i båda regionerna. Man har 50 hektar egna marker och köper in druvor från mer än 150 odlare. Ett sätt att beskriva Falescos niche av marknaden är att de gör viner med premiumsmak till priset av ett vardagsvin. Mycket ekfat och frukt, lite karaktär är ett annat sätt att uttrycka det på. Osborne, som gillar terroirviner, driver med den stackars representanten som inte förstår att han blir tagen på en åktur, och häller i sig så mycket vin han kan. Inte snällt, ingen god smak och ingen god journalistik men så fruktansvärt roligt.

Efter en tröttande inköpsresa till Danmark kommer jag hem vrålhunrig och fullastad med vin men möts av ett tomt kylskåp. The story of my life. En snabb inspektion av resurserna resulterar i en pasta med speck, vitlök, parmesan och valnötter. Till en så karaktärslös måltid borde det väl fungera med ett karaktärslöst vin.

Jag korkar upp en flaska av vad som i Danmarks snabbköp marknadsförs som ett av Falescos prestigevin, Superbest ständiga tilbuds-vin 2006 Falesco Oro. Vinet finns märkligt nog inte presenterat på företagets hemsida och inte heller med i Veronelli-guiden trots att flera andra av Falescos viner finns med. Förmodligen ett vin gjort för exportmarknaden.

Vinet är mörkrött, nästan lila i färgen. Doften ger till en början inte mycket alls ifrån sig. Sedan kommer det bärig sötma, körsbär och fatvanilj. Smaken är medelfyllig med mer söta bär, lite kaffe, mjuka tanniner och för låg syra. Ett rödvin som borde passa en som inte gillar rödvin. Utslätat, trist, slappt och karaktärslöst. Usch. Allt är inte guld som glimmar 99DKK hos Superbest.

5 kommentarer:

Dansk i 08 sa...

vilket tilfälle, sittar också med Falesco, dock Vitiano inköpt i december på SuperBest i DK til 3 för 125 dkk. Har haft flera års paus från Falesco, men tänkte forsöka igen, tyvärr också en besvikelse...opersonligt och inte nogot sympatisk drag

Ingvar Johansson sa...

En olycksbroder ! Du fångar vinet precis, opersonligt och inte något sympatiskt. Det får bli till sås

Finare Vinare sa...

Hu så hemskt! Berlusconi tycks ha rejält genomslag även på den italienska vinstilen. Hoppas såsen blir bra trots allt!

Anonym sa...

Danmark kallas inte för inte av vinproducenterna för "Europas vinsoptipp". Det som inte går att sälja någon annanstans hamnar där. Discountversioner av kända märken dyker upp där. Testa "gärna" Periquita inköpt på en dansk supermarket med den som finns på Systembolaget.

Ingvar Johansson sa...

De danska supermarketarna är verkligen både och. Med ett visst mått av kunskap och erfarenhet finns det goda möjligheter att hitta bra viner för en liten peng. Mycket är såklart ren skit. Jag köpte en flaska 2006 Vino Nobile från koperativet Vecchia Cantina förr 55 DKK. En trygg och pålitlig producent trodde jag. Vinet var inte bara lite halvtrist, det var fullständigt odrickbart. Jag kan inte föreställa mig att man ens försöker prångla ut sånt mög på den italienska marknaden.