fredag 8 januari 2010

2007 Chateau Pesquie Le Quintessence Rogue


Le Quintessence Rogue var ett av de första vinerna från södra Rhone som jag stiftade bekantskap med. Det var också ett av de första vinerna över 150 kronor som jag köpte. Varför jag köpte det minns jag inte riktigt men jag kommer ihåg årgång 2003 av Quintessence som en av de där upplevelserna som kom att få betydelse för framtiden. Sedan dess har jag köpt några flaskor av varje årgång som släppts och jag har aldrig blivit besviken. Vinet kommer från Cotes du Ventoux, en blygsam granne till Gigondas och Chateauneuf. Det är gjort på 80% syrah och resten grenache från gamla stockar. Det har lagrats ett år på barriquer, hälften av dem nya

Jag dricker 2007 Le Quintessence Rogue under två kvällar. Vinet går i en mörkt purpur färgad nyans. Det ser nästan svart ut och är helt ogenomskinligt. Dag ett ger viner inte så mycket doft ifrån sig. Ek, mörka bär och alkohol ungefär. Smaken är inte heller så kul så jag ställer undan karaffen efter ett glas och tar en öl istället.

Dag två är det betydligt mera inbjudande. Alkoholen är inte längre så framträdande utan nu släpper vinet ifrån sig klassiska syraharomer. Här finns de typiska lättrökta charketurierna, svarta vinbär, körsbär och blåbär. Sniffar man vidare så kommer det lite aromatisk piptobak, peppar och behagliga vaniljtoner. Nu känns vinet harmoniskt, balanserat och intressant. Vilken lättnad.

Smaken är fyllig och nästan överväldigande. Här stångas smakerna med varandra. Svarta vinbär och blåbär dominerar men lakrits och vanilj vill också ha plats. En bra syra och rätt sträva tanniner manar till ordning i leden och får till ett rätt behagligt slut.

Det är svårt att inte gilla 2007 Le Quintessence Rogue men jag har ett par reservationer. Hyllningarna till årgång 2007 i södra Rhone i allmänhet har varit nästintill unisona i bloggosfären. På andra håll har det varit mestdels positiva tongångar men inte utan invändningar. Det här är häftigt och spektakulärt men det kan bli tröttande i längden. Jag minns tidigare årgångar av Quintessence som mer nyanserade, finessrika och betydligt mera lättmatchade till mat. Jag undrar om inte den iakttagelsen kan vara rätt allmängiltig när det gäller södra Rhone.

Till sist undrar jag varför Chateau Pesquies viner inte längre finns på Systembolaget. Chateau Pesquie gör flera utmärkta viner, inte minst den grenache-dominerade Les Terrasses som hyllats av såväl Parker som Jancis Robinson och inte skulle behöva kosta mer än en hundring. Man tog in både röda och vita Quintessence i tidigare årgångar men de har försvunnit i år. Märkligt. Jag köpte mina flaskor hos Philipson i Kokkedal för 80 DKK

4 kommentarer:

Kayaker sa...

Kolla me importöre, Swedish Wine Cellar

Ingvar Johansson sa...

Hej Kayaker ! Jag var inne på deras hemsida och den var minst sagt rörig. Ch. Pesquie finns med i årgång 05 men är slutsåld sedan länge. Skickar en mail. Tack för tipset

Italienska viner sa...

Låter trots allt betryggande Ingvar. Huvudet på spiken om 2007:orna - hög likeabilityfaktor men helst i lagoma doser.

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Kayaker ! Eventuellt dyker Quintessence upp på bolaget någon gång i vår.

Patrik ! Jag tror inte du blir besviken men kanske inte helt betagen heller ! Rock'n'roll i all ära, jazzen vinner i längden !!