torsdag 2 juli 2009

2008 Renato Ratti Colombè

Dolcetto skulle lätt kunna bli en vurm och Renato Rattis Colombè i junisläppet verkar ha förutsättningar att ge mitt intresse en ny skjuts.

Doften är åt det blyga hållet, sommarens röda bärsafter med en dragning åt crème de cassis. Första smakprovet bjuder på en helt överraskande och överväldigande syrlighet: det här vinet tycks knappt ha hunnit ner i flaskan än. Oborstat framfusigt, vresigt och surt som klarbär man inte kan tåla sig att vänta på tills de är riktigt mogna.

När det gäller klarbär brukar inte den första surchocken avskräcka mig från att fortsätta stoppa i mig - syrligheten är uppfriskande i sommarvärmen och bakom den finns en liten gäckande sötma som jag gärna letar efter i bär efter bär. Just så är det också med Colombè, här finns något lockande som gör att jag inte kan avfärda vinet.

Jag tar en liten smak de närmaste dagarna och det blir bara bättre, återigen som klarbären om man ger sig till tåls och låter dem mogna. Då blir syrligheten mer avslipad, frukten framträder mer nyanserat.

Jodå, vurmen för dolcetto håller i sig och att lägga på en dryg selma för Colombè i förhållande till 2008 Dolcetto d'Alba Vigna la Costa är en klok investering. Men allra mest grämer det mig att jag inte blev färdig att hamstra några fler av 2007 Conterno Fantino Dolcetto d'Alba Bricco Bastia, som jag lyckades få en försmak för här, innan den sögs från hyllorna. Istället får jag väl lägga undan några Colombè för att undersöka om det mognar lika saftigt behagligt som klarbären brukar göra.

6 kommentarer:

Sybariterna sa...

Intresant läsning, jag hade några flskor i korgen idag men byte ut dessa till lite annat. Borde tydligen köpt några för lagring, kul läsning!

Jörgen Andersson sa...

Jocke! Det finns ju mycket intressant att stoppa i korgen - till exempel Château Bénézet om du inte redan har burit hem en kasse av det. Det är mer påkallat just nu, för snart lär den ta slut

Ingvar Johansson sa...

Trisse Jag har ocksa oppnat en o annan flaska dolcetto i sommar, dock ingen fran Renato Ratti. Pa det lokala enoteket kostar den faktiskt 30% mer an pa bolaget.

Sybariterna sa...

Trisse, bra tips. Inhandlade ett par flaskor på din rekomendation. tackar!

Jörgen Andersson sa...

Esping! Sak bli kul att ta del av dina dolcetto-erfarenheter vid tillfälle. Låter ju som Bolaget fått en riktigt bra deal på Colombè.
Jocke! Hoppas rekommendationen blir till belåtenhet!

Sybariterna sa...

Jag lyckades få grannen att bjuda på en av sina pavor och det var inte riktigt som jag förväntat mig men jag får nog testa det igen till lite mat.