måndag 20 juli 2009

Lagerrensning

Jag har samlat på mig väl många uddaflaskor. Vinare som jag inte riktigt vet varför jag köpt, som jag inte kännt mig tillräckligt sugen på för att öppna. Sedan finns det några varianter av sista-flaskan-i-lådan, viner som jag gillat tillräckligt mycket för att köpa en låda av men som inte känns så fullt så kul längre. Det finns också ett par flaskor som sparats till något speciellt tillfälle som aldrig infunnit sig. Flaskor som förmodligen börjar närma sig utgången av bäst-före-datumet. Situationen är nu sådan att det bara finns en sak att göra, att metodiskt poppa korkarna och beta av buteljerna.


Jag börjar med ett portugisiskt impulsköp, 2001 Império, gjort i Danmark(ja alltså vinet är gjort i Portugal, impulsköpet i Danmark). Jag korkar upp och dekanterar innan kvällens löprunda så vinet får en styv timme på karaffen.

Vinet har en rätt tät, mörkröd färg som drar lite åt det bruna hållet. Doften hade vid en blindprovning fått mig att placera vinet i sydfrankrike. En tät doft där aromerna går in i varandra. Gödselstack, kryddor och mörka bär. Inget finlir utan rustikt och jordnära. Smaken är också den minst sagt rustik men ändå överraskande. Om doften talade om en viss mognad så känns smaken väldigt ung. Syran är frisk och vinet är rejält strävt. Här finns inslag av peppar, svarta vinbär och något slags kryddörter. Bra längd och intressant eftersmak.

Vinet dracks till en rätt fet, ugnsstekt fläskkarré kryddad med rosmarin, skysås och potatismos, en nära nog perfekt kombination.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ja jag känner till det där med udda flaskor men det är rätt kul att hitta något i källaren som man totalt glömt bort(eller förträngt).
I min källare råder för tillfället ren anarki. Så jag gick ner och tittade till och vad hittade vi där
(detta var igår) en bortglömd Vina Tondonia från 1985 (Rioja). Med en kork som var rejält inbakad men oj var god den var. Påminde om en Bourgogne, smultron, hallon och med tanninerna kvar. Ditt vin från Portugal lät ju inte helt fel. Tyvärr är mina kunskaper om röda viner från Portugal något begränsade. Minns någon Barca Vela från 1980 någon gång som jag drack på en provning annars har det mest varit portvin men jag vet att dom börjar producera riktigt bra rödvin men var hittar jag dom godbitarna./Höganäs

Ingvar Johansson sa...

Hej Höganäs ! Mina kunskaper om Portugal är ocksåytterst rudimentära men via Niklas Js blogg kan man fåhjälp att hitta rätt. Visst är dte kul att hitta bortglömga flaskor i källaten. Jag och Trisse har just avslutat en sittning där vi slaktat en rad källarfynd. Hör av dig via mailen om du vill vara med på nästa session (nu på fredag)

Anonym sa...

Tyvärr går det inte får fint besök från huvudstaden. Annars tack för inbjudan. (Jodå jag brukar kolla in Nicklas blogg) Det kan ju komma fler tillfällen/Höganäs