fredag 15 augusti 2008

Bersån revisited

En av K's många färdigheter är att blanda drinkar. På rak arm kan jag erinra mig en läskande mojito, en hälsobringande bloody mary och en mondän cosmopolitan. När K, L och lilla fröken H om aftonen 080808 landade i bersån medbringade denne ambulerande välgörare alla ingredienser för en tungskrynklande och läppbedövande dry martini - inklusive oliven, givetvis. Jag har vid tidigare tillfällen aldrig kunnat se denna ävjas storhet, men under K's varsamma handledning blev nu drajan ett sinnesvidgande preludium till en av årets sista kvällar i bersån.

Vi grillade hälleflundra, sedvanligt marinerad i olja, lime, koriander, vitlök och ingefära. Till maten en av Systemets tillfälliga augusti-nyheter: 2007 Vansha, en sydafrikansk blend från Paarl på chenin blanc, sauvignon blanc samt en skvätt viognier. Övervägande delen är chenin blanc, som här med emfas återkommer som aspirant på titeln som vit sommardruva. En läckert fruktig komposition, där s b-karaktären smyger in med krusbär i aromerna. Inga skarpa kanter, milt och behagligt. Högst möjlig som aperitif, väl anpassat till firren och salladen.

Och, bör tilläggas, väl anpassat för situationen och tillfället som helhet. För några dagar sedan, en tämligen råfuktig kväll med märkbara stråk av höstkulen mulenhet i luften, besökte vi A i stugan vid viken. Ett glas Stoneleigh sauvignon blanc - som vi blev så glada för här - gjorde ingen större succé. Intrycket av parfymerad inställsam saftdryck dominerade nu och det var ingen plats för sådant. Slutsats: sauvignon blanc + berså = sant och tillfället gör vinet. Nu stundar andra tider, där andra viner passar bättre. 2004 Monti Garbi Ripasso till exempel, en årgång som nu börjar komma till sin rätt på allvar. Några dagar tidigare - då A kom förbi hos oss på middag - hade vi provat den till Saint Agur och några norrländska getostar. Sista skvätten slank nu med lätthet ner till pasta med köttfärssås. Systemets hemsida listar nya årgången 2005 på sin hemsida, men kanske finns det några 2004:or kvar i vissa butiker. Väl värda att hålla utkik efter.

För att återgå till kvällen i bersån med K & L, avlöstes Vansha av andra viner i en veritabel Weisswein-Parade, men det får bli en annan historia.

Inga kommentarer: