söndag 24 augusti 2008

2006 Inama Carmenere Piu'

Gårdagens Soave följs upp av en röd variant från samme producent, Inama. Till 2006 Carmenere Piu' har druvorna hämtats från Colli Berici, ett område en bit öster om Soave Classico-zonen eller strax söder om Vicenza. Inamas vingård i Colli Berici ligger i ett område med mycket järnrik lerjord. Här har man odlat franska druvor som Cabernet Sauvignon, Merlot och Carmenere sedan 1800-talet, den sistnämnda av någon anledning ofta förväxlad med Cabernet Franc.

Carmenere är huvuddruvan i kvällens vin men som namnet antyder finns det mer. Mer innebär mer precis Raboso Veronese och Merlot, oklart i vilka mängder. Vinet är varmt mörkrött med blålila kanter. Doften är rätt udda och spännande. Jag hittar en del animaliska drag, nystyckat fläsk. Jag noterar också lite rök, tjära och körsbär.

Smaken är häftig, ungdomlig och frisk. Det är rejält bett i den friska syran. Tydlig körsbärsfrukt och kanske lite slånbär. Mot slutet finns det mandeltoner och ett litet lätt bittert nyp. Riktigt gott, väldigt italienskt och väldigt mycket Venetien trots de franska druvsorterna. Till vinet åts en charktallrik med en färsk salami som bara kryddats med lite svartpeppar och salt, sedan vildsvinskorv, San Danieleskinka och sopressa Veneta. Vinet och maten var som gjorda för varandra. 2006 Inama Carmenere Piu' finns i beställningssortimentet.

Inga kommentarer: