torsdag 7 augusti 2008

2005 Cavit Bottega Vinai Lagrein Dunkel


Lagrein är en spännande druva som odlas framförallt i Trentino-Alto Adige. Det har passerat några som tillfälliga nyheter genom systembolaget men idag hittar jag bara en , Mezzcoronas utmärkta lågprisvariant. Synd på en mycket spännande druva och ännu ett exempel på myten om systembolagets goda utbud.

Vinet inhandlades på plats i Trento, i Cavits enoteca. Cavit är en enorm producent och 65% av all Lagrein som odlas i Trentino vinifieras av Cavit. Man gör flera olika produktlinjer av varje druvsort. Bottega Vinai är deras topp-Lagrein som produceras i cirka 45.000 flaskor per år. Cavit planerar inom kort att börja med en vingårdsbetecknad Lagrein.

Vinet lever upp till beteckningen dunkel. Det är nästan kompakt mörkrött, intensivt. Doften är något återhållen och reserverad till att börja med. Efter att det fått en stund i glaset finns det aromer från mogna skogsbär, viol, vanilj och kryddor blandat med något som får mig att tänka på mangold.

Smaken är medelfyllig med mjuka, väl avrundade tanniner. Vinet har tillbringat 20 månader på ek, ett år på barrique och 8 månader på stora fat men det anas snarare än märks. Mjukt, avrundat, friskt och bärigt. Ett på alla sätt sympatiskt och lättgillat vin. Kostade c a 8 euro på plats.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Serverades detta vin vid besök i Arabba i Dolomiterna (årg 2008). Mkt gott vin, 16€ på restaurant.
Erik Dahlberg, Östersund

Ingvar Johansson sa...

Hej Erik ! Så kul att ett gammalt inlägg genererar en kommentar. Jag noterade just att bara ett av snart 800 inlägg handlar om lagrein. Det borde vi ändra på. Känner du till vem som producerar den bästa varianten ?