fredag 22 augusti 2008

2007 Inama Soave Classico

Systembolagets politik med ett ordinarie sortiment gör att det ofta blir ett vin i taget som får representera ett distrikt eller en appellation. Barbaresco representeras av Voghera, Barolo av Fontanafredda och när det gäller Soave är det Ca'Rugate som blir både utgångspunkt och slutstation. Efter att ha läst kommentarerna till MSVins intressanta genomgång av 2006 Chianti Classico förstår jag att Brolio också har en sådan roll Min känsla är att det är till viner som dessa den vinintresserade vänder sig när han/hon ska röra sig utanför sina favoritområden. Inga dåliga exempel på något sätt men samtidigt känns det lite trist att det blivit så standardiserat. Tryggt, men inte så kul. Lite IKEA-känsla. I beställningssortimentet breddas perspektivet och för den som orkar finns det många spännande upptäckter att göra.

Inama är en rätt stor producent av kvalitets-Soave. Man gör ett par vingårdsbetecknade varianter och en standard Soave Classico som man producerar c a 150.000 flaskor av. I kväll dricker vi standard-varianten som finns i beställningssortimentet. Vinet är ljust halmfärgat och mycket aromatiskt. I doften trängs blommighet med inslag av salvia och rosmarin med citrus. Smaken är frisk med den lättaste av lätta antydningar till sprits. Mineraliteten är tydlig. Här finns mer citrus och en aning mandel mot slutet.

Vinet är 30 kr dyrare än Ca'Rugates vingårdsbetecknade Monte Fiorentine och kanske inte riktigt i samma klass. Jag tycker ändå att denna Soave Classico är intressant, kanske mest tack vare mineralerna, och väl värd att prova.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Om jag inte missminner mig så har jag provat detta vin av annan årgång vid något tillfälle och tyckte att det var bra! Hur upplevde ni syran, mitt minne var att den var något låg och att vinet påminnde lite om en oekad Chardonnay.

Ingvar Johansson sa...

Jo, jag kan nog hålla med om att syran var lite låg och kanske inte helt distinkt men ändå ett väldigt trevligt vin.