måndag 4 augusti 2008

2006 Calatrasi Terre Di Ginestra Nero d'Avola

Just hemkommen efter en kväll där HIF:s hemmamatch sammanträffade med första höststormen. Trots keps, vinterkängor, fleecejacka och regnrock så blev jag genomblöt och frös som en hund vid hemkomsten. Således inte läge för ett svalt vitt. Jag längtade efter något värmande, mustigt, kryddigt syditalienskt och öppnade därför en siciliansk Nero d'Avola.

Ogenomträngligt intensivt mörkrött i färgen. Ingen tid till en tur i karaffen och därför lite knutet till en början. Efter hand god doft av kryddor, rumtopf och tobak. Tusan vet om det inte finns lite gödselstack också. Gott luktar det iallafall.

Smaken är varm, fyllig och lång. Körsbär, lite russinsötma som balanseras av en frisk syra och viss strävhet mot slutet. Ett förhållandevis långt slut. Bra och balanserat men rustikt. Funkar perfekt till lite kraftigare pastarätter, vällagrade hårdostar och grillat.

Ett riktigt trevligt sicilianskt vin. Finns i beställningssortimentet i tidigare årgång. Kan vara värt att prova då 2006 kändes i yngsta laget. Kanske det bästa sicilianska jag provat under hundringen och väldigt mycket bättre än något av vinerna från Inycon

Inga kommentarer: