söndag 31 augusti 2008

2006 Viviani Valpolicella Classico

SB's utbud av viner från Valpolicella utgör ett slags omvänd pyramid. Massor av Amarone och Ripasso-viner men nästan ingen bas-Valpolicella. Naturligtvis har detta med den stora popularitet de två förstnämda varianterna rönt. Tyvärr tror jag också att det råder en missupfattning om att de två kraftigare varianterna också är av högra kvalité, vilket inte alltid är fallet. Vanlig Valpolicella, särskilt om den odlats i Classico-zonen, är ofta ett förtjusande och väldigt användbart matvin, som gjort för pizza och inte alltför smakrika pastarätter.

Producenten Viviani har sina odlingar i närheten av Negrar, en bit norr om Verona, granngårds med legendarer som Quintarelli och Dal Forno. På sina sex hektar gör man tvåValpolicella Classico varav en ripasso, en recioto och två amarone. Sedan en tid tillbaka har man arbetat hårt och målinriktat med att minimera användandet av artificiella medel i sitt jordbruk. M a o minimal användning av konstgödning och bekämpningsmedel. Målet är att bli helt ekologiska. De enda av Vivianis viner som tagits in till Sverige är några lådor amarone med prestigevinet Casa Dei Bepi i spetsen. Ikväll dricker jag det Vivianis mest prestigelösa vin, deras enklaste Valpolicella Classico och önskar att fler fick möjlighet till den upplevelsen.

Vinet är en klassisk blandning på 75% Corvina, 20% Rondinella och 5% Molinara. Det är genomskinligt med klar rubinröd färg. Doften är så typiskt Valpolicella med massor av friska körsbär och mandel. Inte så komplext kanske men vänligt och inbjudande. Smaken är knappt medelfyllig, mycket frisk med riktigt bra och matvänlig syra. Körsbären och mandeln går igen. Här finns också en typisk lätt bitterhet som tillsammans med syran påminner lite om lingon. Alkoholhalten ligger på föredömliga 12% och vinet kostade c a 7 euro i en lokal affär.

I och med detta inlägg blir det ånyo en paus från irrfärderna. Jag kommer att koncentrera mig på viner från Friulien och Slovenien, kanske med ett par korta avstickare till Piemonte, Venetien och Köpenhamn.

Inga kommentarer: