onsdag 6 augusti 2008

2005 Simcic Teodor Belo Selekcija


Precis som Trisse är jag gräsänkling vilket i viss mån förklarar den ökade frekvensen av inlägg Jag befinner mig just nu gräsänklingsskapets slutskede när ordningen ska återställas. Efter väl utfört arbete slår jag mig ned med ett av inköpen från senaste Köpenhamnsturen, 2005 Teodor Belo. En bra slutpunkt på några veckors relativa utsvävningar.

Simcic har sina marker i Goriska Brda i östra Slovenien. Det ligger bokstavligen på gränsen till Italien och Friulien, en del av markerna är i Italien, en del i Slovenien. Då själva produktionsanläggningen ligger på den slovenska sidan räknas vinet som slovenskt.

Teodor Belo är en cuvee gjord på 60 % Rebula, 20 % Tocai (eller Sauvignonasse som det EU-godkända namnet lyder) och 20% Pinot Grigio. Rebulan har fåt 14 dagars skalkontakt, Tocai 5 och Pinot Grigio 2. De har lagrats separati 28 månader. Rebula och Tocai på stora ekfat och Pinot Grigio på barrique. Som med alla Simcics viner handlar det om biodynamisk odling och naturligt vinmakande.

Utifrån tidigare erfarenheter av detta slags vitviner häller jag upp vinet på karaff. Vinet är guldgult med en lätt dragning åt orange. En stund uppfattar jag det som lätt rosa. Doften ur karaffen är bedövande. Det doftar mycket och intressant.

Först associerar jag till fruktsallad. Det går inte att urskilja några fruktspecifika dofter men det finns mycket sötma, blommighet, honung och kåda. Jag kommer att tänka på doftgran och vingummi, om man kan föreställa sig dessa dofter utan kemiska bitoner. M a o en oerhört komplex väldoft i många lager.

Smaken följer doften rätt väl men är inte lika intensiv. Här hittar jag smörkola och lite vanilj. Vinet är fylligt med tydlig struktur och mycket tydliga mineraltoner. Bra syra lyfter smaken och gör vinet välbalanserat.

2005 Teodor Belo är ett mycket fascinerande vin. Jag tänker låta halva flaskan stå ett par dagar och se vad som händer. Resterande flaskor får nog ligga ett år eller två. Det känns som att det finns mycket potential. Vinet ingår numera i beställningssortimentet men kan också köpas genom Winewise i Köpenhamn för 160 DKK (ca 200 SEK).

Inga kommentarer: