fredag 8 april 2011

2006 Ronco dei Tassi Cjarandon


Jag ska strax försöka samla ihop mig och formulera något slags sammanfattande inlägg om intrycken från resan till Costieres de Nimes. I väntan på att intrycken ska smältas samman kommer här ett friulanskt mellanspel.

Texas-legenden Doug Sahm sammanfattade egentligen redan i början på sjuttiotalet min syn på italienska bordeaux-blandningar när han skrev "You can't hide a redneck under that hippy hair". Fast här förhåller det sig ju på något sätt tvärt om. Ronco dei Tassis Rosso Cjarundon må vara en blandning på 60% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon och 10% Cabernet Franc som lagrats 20 månader på fransk ek. Den smakar förtvivlat italienskt.

Vinet går i en mörkröd nyans. Doften bär inte alltför uppenbara spår av de 20 månadernas barrique-lagring. Det finns en del kryddighet, lite kaffe och en aning vanilj men frukten spelar första fiolen. Mogna plommon, en del skogsbär, väldigt tydliga körsbär och en vag cassiston.

Så här långt skulle man väl kunna placera in vinet lite varstans men redan vid första sippen så lyser den grön-vit-röda trikoloren igenom. Frisk syra och generöst med körsbär. Visst finns här en diskret vaniljton och lite kaffe/choklad-inslag men det är verkligen sekundärt. Precis som i doften dominerar den mogna frukten Tanninerna är finkorniga och väl integrerade men tydligt närvarande. Trevlig avslutning med bittra örter och cassis.

2006 Rosso Cjarandon är ett trevligt vin men inte på något sätt spektakulärt. Kanske är det vinets ursprung som gör att jag tycker prislappen på dryga 170 kronor känns rätt ok. Ad Libitum importerar.

5 kommentarer:

Italienska viner sa...

Man undrar ju förstås hur man tänkt när man pryder etiketten med ett par kärlekskranka skunkar...

/Patrik

Terroiristen sa...

Nu är det läge att plocka fram besserwisser-hatten. Tassi är grävling - vilka oxå syns pga etiketten - dessa lär trivas bland producenten roncis.
Elementärt.

;)

Italienska viner sa...

Haha, en så kallad "burn"...

Tasso var nytt för mig, jag trodde det hette puzzola vilket visade sig betyda skunk. Är det inte ruskigt klena grävlingar de har där uppe i det karga nordost? Liknar ju nästan skunkar... ;-)

/Patrik

Terroiristen sa...

Några klena slovenska skunkar som rymt över gränsen med namn och allt. Vinet luktar säkert så oxa!

Ingvar Johansson sa...

Alltså, den något lätta kroppsbyggnaden emanerar från druvdieten. Beträffande grävlingarnas kärlekskrankhet så tror jag att jag får plocka fram de freudianska kunskaperna för att förstå, eller möjligtvis de optiska. Med djupseende framgår det tydligt att det finns ett visst avstånd mellan skun..., förlåt grävlingarna.