lördag 11 oktober 2008

2007 Menetou-Salon Domaine Chavet & Fils

Minsann - reavinerna börjar droppa in till Hansakompagniet från olika butiker i vårt avlånga land.

Men det var ingen självklarhet att det skulle bli så. När jag några dagar efter att jag gjort min beställning kollade upp om den effektuerats hade den av allt att döma inte det. Jag talade med en dam som var mycket vänlig men som fick något besvärat i blicken (kanske för att mitt tålamod brast en aning). Några dagar senare ringde den skamsne unge man som jag gett beställningen till och som lovat ta hand om den, Erik, och berättade att nu var det gjort. Alla vinerna fanns på plats och skulle komma inom en vecka. Men om jag inte legat på vete fåglarna vad som hänt. På fredagen stötte jag på denne Erik på bolaget. Han var mycket tillmötesgående, ja närmast servil, och kutade genast ut på lagret för att hämta de flaskor som redan anlänt. Jag anar att detta kan bli början på ett spännande och fruktbart samarbete oss emellan.
Till kvällen fastnade jag för 2007 Menetou-Salon Domaine Chavet & Fils. Mina erfarenheter av sauvignon blanc från Loire-dalen är sparsamma på gränsen mot obefintliga. Detta var en angenäm bekantskap. Nästan färglöst i glaset. När jag snurrade runt det smög alla de vanliga sauvignon blanc-dofterna in i näsan: nässlor, krusbär, gräs. Någon svag, lite överraskande ton av honungsmelon som rundade av. Redan innan jag smakat kändes det som ett kärt återseende. Smaken var rak och omkomplicerad, med en ung och tilltalande syra. Någon liten kryddighet och en aning beska hottade upp det hela. I eftersmaken - lång och behaglig - återkom de druvtypiska associationerna med nässlor, gräs och annan försommarvegetation. Ingen katt har ännu hunnit pissa in det här reviret.

Funkar på egen hand tillsammans med något litet tilltugg, eller varför inte till en liten förrätt på getost. Vi drack det till fjällröding - från Danmark (!) - mandelpotatis och en sallad med syrlig vinegrätt. Det gick bra. Mycket roligare än så här blir det sällan för 79 kronor.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det verkar gott! men slut på vårt SB, får helt enkelt försöka beställa.

Jörgen Andersson sa...

Msvin! Jag gillade det skarpt. Vi får se vem som hinner först med att rota fram de sista från bolagets avlägsnaste butiker....

Björn sa...

Har druckit detta med förtjusning men missat att det reats ut. Annars hade jag gärna handlat på mig några till. 79 bagis är ju rena skämtet eftersom det var klart prisvärt redan tidigare.

Jörgen Andersson sa...

Björn - hej! Jag lyckades få hem ett gäng flarror till, de kommer att sitta fint i höstmörkret. Som sagt, 79 spänn är typ överkomligt

Björn sa...

Grattis till kapet:-)