måndag 27 oktober 2008

2004 Mas Tortó

2004 Mas Tortó (nr 98452) kommer, liksom Lasendal Garnatxa, från Celler de Capçanes i spanska Montsant. Det är ogenomträngligt mörkrött med lite blålila skiftningar i kanterna, och lämnar en seg rand efter sig på glasets vägg när det snurras runt. Det doftar inbjudande och lovar gott. Och det är överhuvudtaget snyggt och välgjort: lättdrucket, smeksamt, bärigt och adekvat - en välkomponerad druvblandning med garnacha/grenache i huvudrollen. Utmärkt till mat, företrädesvis rätter där rött kött spelar första fiolen. Så på pricken att det blir lite väl strömlinjeformat och förutsägbart.

Till oxfilén - finfin, från Revingeheds frigående nötdjur - med bearnaisesås och klyftpotatis längtade vi efter något lite mer intresseväckande, kanske skulle jag ha sökt i riktning Crozes-Hermitage eller kommit mig för att äntligen testa en sådan där Château Courac Laudun som alla talar så väl om.

Alltså, Mas Tortó: användbar i många lägen - och nu till det facila priset 119 kronor - men jag kommer inte att jaga riket runt för att lägga beslag på de sista kringspridda flaskorna.

Inga kommentarer: