torsdag 18 september 2008

2006 Sutor Burja

Den slovenska vinfestivalen i Helsingör blev ett sådant där tillfälle som kom att göra en skillnad för mig. Då och där påbörjades en förändring av hur jag upplever och uppfattar vin. Jag förstod kanske inte direkt vilken fundamental förändring som påbörjades men jag påminns ofta om Primož Rojacs ord; "Har man druckit dessa naturliga viner vill man inte ha något annat. There is no turning back". Riktigt så illa ställt är det kanske inte men det är viner som de från Rojac, Simcic, Movia, Bressan, Trinchero, Zidarich, Paolo Bea och Castello di Lispida som får mig att gå igång på riktigt. Udda, mycket personliga viner, gjorda med stor hantverksskicklighet, kreativitet och respekt för tradtion och miljö. Viner som smakar som the Bands "Music From Big Pink". Viner som står i kontakt med något genuint och ursprungligt och samtidigt är evigt moderna. Vinmakarna kallas ibland för icke-intervenerande vilket jag kanske tycker är en lite missvisande benämning. Man intervenerar för att ge frukt, land och årgång sitt optimala uttryck, inte för att likrikta eller framhäva vinmakarens personlighet. Istället för att tala om non-interventionist winemaking skulle jag vilja använda benämningen non-intrusive.

Sutor från Vipavska Dolina i västra Slovenien är en annan vinmakare med likartad filosofi. Jag träffade Primož Lavrenčič, delägare och vinmakare hos Sutor, på den slovenska vinfestivalen i Helsingör. En intensiv och engagerad man med konstnärssjäl men också med ett gediget hantverkskunnande. Ett av vinerna vo provade då var 2005 Burja. I kväll öppnade jag en flaska av 06:an.

2006 Burja är en cuvée som består av lika delar malvasia, rebula och riesling italico. En del av vinet har haft långvarig skalkontakt. Det har lagrats ett drygt år på foudres av slovensk ek. Färgen är en ljus nyans av guldgult med lite gröna inslag. Till en början är vinet knutet och det bjuds inte på några större doftmässiga sensationer. En svag blommighet och lite vingummi är allt och jag börjar nästan misstänka en defekt. Jag lämnar vinet i glaset en knapp timme. När jag återvänder har det hänt saker. Nu är doften stor och mycket aromatisk. Blommigheten har växt och vingummina har blivit till Reine Claude-plommon, Golden Deliscious och vita nektariner. Här finns också nätta vaniljtoner och mineraler. En väldoft som påminner om den gångna helgens marmeladkok.

Smaken och stor och stöddig för ett vitt vin. Burja är ett fylligt vin med en lite oljig och fet munkänsla. Smaken ligger helt i linje med aromerna med tilläg av lite citrus och ett lite beskt, skalbittert bett mot slutet. Lång, lite sträv och frisk eftersmak.

2006 Burja är ett fantastiskt vin med en stor personlighet. Egentligen inte särskilt udda. Den som gillar t ex Jermanns Vinnae känner sig säkert hemma här också. Burja är i och för sig ett betydligt bättre vin men här finns paraleller. Gott redan nu men säkert ännu bättre om några år7 kommentarer:

Niklas Jörgensen sa...

Jag är lycklig ägare till en magnum av Marjan Simcic 2000 Chardonnay Reserve! Vinet görs i mycket liten upplaga, ett par tusen flaskor. Har provat det en gång och det var så bra Chardonnay att man närmast kunde känna Bourgogne skaka till!

Slovenerna kan dem!

Ingvar Johansson sa...

...och säkert betydligt färre magnumflaskor, jag gissar på tvåsiffrigt. Har bara smakat Simcic Chardonnay på provning och den imponerade. Känner att avunden börjar få mig att anta en Hulk-aktig nyans :)

Niklas Jörgensen sa...

Inköpt i London. Vi har en favorit på Westbourne Grove i Notting Hill, Negozio Classica, de har ett finfint sortiment av bland annat Marjan Simcic (vinmarkerna är ju belägna i såväl Italien som Slovenien!) och där är magnumflaskan inhandlad. Betalade drygt 500,- för den och det får anses ok för London...

Väl i London så rekommenderar jag starkt ett besök i Enotecan!

http://www.negozioclassica.co.uk/eng-negozio.htm

Ingvar Johansson sa...

Med tanke på att Simcic Teodor Belo kostar 350 spänn på SB så låter det som att du gjort ett klipp, Simcic standard-chardonnay hittar man för 89DKK hos Winewise(www.winewise.dk) medan Teodor Belo kostar 160DKK. Jag har lite svårt att förstå den svenske importörens prissättning.

Niklas Jörgensen sa...

Standard-chardonnayn är bra men lyfter inte (fast vad förvänta för 89 DKK?) - har köpt den flera gånger. Senast i 2006-utgåvan...

Håller med om att det är lite väl saftigt pris på SB - kass förhandlare eller rejält vinstpåslag???

Har du för övrigt provat Ribolla Reserve från Simcic? Mycket märkligt vin - i ett svart glas hade jag kunnat sätta detta som rött!

Ingvar Johansson sa...

Jodå, jag provade Rebulan här(http://billigtvin.blogspot.com/2008/07/2005-simcic-rebula.html) och delar som du ser din uppfattning. Jag gissar att det har med den långa skalkontakten att göra. Kul att det finns ytterligare någon i bloggosfären som gillar Simcics viner. Det bästa vinet jag druckit i den här genren är nog ändå Rojacs 2004 Stari d'or Belo och Trincheros 2006 Sogno di Bacco.

Kollade just på winewise hemsida. Tyvärr ingen Chardonnay Reserve. Kommer kanske

Niklas Jörgensen sa...

2680 flaskor stor var produktionen av Chardonnay Reserve i årgång 2005 enligt hemsidan! Nu vågar jag ju aldrig öppna min magnum!!