lördag 13 september 2008

2004 Bressan Carat

Vi håller oss kvar i Friuli och det känns väldigt bra. Inte någon som helst uppoffring. Gårdagens vin från Moschioni letar sig nog in på årets tio-i-topp-lista och kvällens från Bressan hamnar nog också där. Bressan är en liten familjeägd vingård i Collio-distriktet. Vinmakaren Fulvio Bressan är utbildad i Bordeaux men återvände till fädernegården för att bli den tionde generationen Bressan som odlar vin i Collio. Fokus ligger på lokala druvor som Pignolo, Schioppettino och Verduzzo men man odlar även en del Pinot Noir, Cabernet Sauvignon och Merlot. Bressan gör viner lämpade för lång lagring och man har som policy att inte släppa ut dem på marknaden förrän de är färdiga för konsumtion. Deras Pignolo t ex lanserades förra hösten i årgång 1998.

Kvällens vin 2004 Carat är en vit cuvee med en stor andel av druvan som tidigare hette Tocai Friulano och en mindre andel Malvasia och Ribolla Gialla. Vinet har haft förhållandevis lång skalkontakt, har vilat på jästfällningen i ett år och lagrats på en blandning barriquer och stora ekfat. Varje druva vinifieras separat men blandas och lagras på ståltank några månader innan buteljering.

Om jag varit en bättre fotograf hade ni kunnat se på bilden hur vackert guld/halmgult vinet är. Doften låter ju sig dessvärre inte förmedlas lika enkelt. Vinet är mycket aromatiskt. Först kommer en allmän blommighet sedan en frisk fruktighet med klockren doft av gula plommon. Sniffar man vidare finns det nog lite päron och aprikoser också. Det som gör doften riktigt intressant är en svagt men ändå märkbart petrokemiskt inslag.Smaken är också imponerande. Ett fylligt, friskt och stort vitt vin. Återigen gula plommon där man till och med känner skalbeskan. Jag förnimmer också lite mandel och citrus. Mot slutet märks mineralerna och det diffust petrokemiska igen. Ett fantastiskt vin som jag önskar jag hade ytterligare några flaskor av att öppna om så där 2 - 4 år. Vinet finns att köpa hos danska Winewise

1 kommentar:

Anonym sa...

Thanks for your thorough and thoughtful review of Cechetto winery on the "Swirl, Sniff, Sip, Spit" winery resource on our blog site. We appreciate your help in building the resource with entries from an experienced wine afficianado in Europe!