söndag 21 september 2008

2000 Cecchetto Raboso


Kvällens vin var sista flaskan av en låda inköpt på plats i Tezze di Piave sommaren 2003. Det är slående hur snabbt det går från att ha ett betryggande antal till alldeles för få flaskor. Särskilt när det gäller lagringskrävande viner. Det känns lit extra trist då kvällens flaska var den klart bästa. Nu när vinet står på topp är lådan tom. När det riktigt roliga börjar får man inte vara med Som Trisse brukar säga; Lätt fänget, lätt förgånget. Kanske går det att dra någon lärdom av detta, vem vet ?

Jag har bloggat om Raboso vid ett par tidigare tillfällen men aldrig om Cecchettos variant. De tidigare flaskorna i lådan gick åt inan bloggen startades. Raboso är Piave DOCs enda egna rödvinsdruva. En sent mognande druva som ofta skördas in i november.

Vinet är rostrött till färgen och helt genomskinligt. Det har ändrat sig en del sedan jag drack det senast. Doften är klockren nebbiolo. Jag hittar violer, lite nypon, tobak och mörka bär samt det som italienarna kallar sottobosco. Härligt. Vinet har en tydligt markerad syra, fortfarande bra frukt med tydliga drag av vildhallon och mörka körsbär. Lång, fin eftersmak med en viss kryddighet. Ett ypperligt matvin med drag av både Nebbiolo från norra Piemonte och Valtellina och bra Pinot Noir. Det är verkligen synd att ingen Raboso har hittat till Systembolaget.

Inga kommentarer: