lördag 27 september 2008

Festligt ! Folkligt !! Fullsatt !!! - Vinfestival i Helsingör Del I

Helsingörs vinfestival kan sammanfattas i tre ord. Festligt, Folkligt och Fullsatt. Årets arrangemang var flyttat från Kronborgs vinkällare till den mera centralt belägna Helsingörs Musikteater. Det funkade bra även om jag sakande den förtätade atmosfären i de mörka källarvalven. Smakningsprogrammet var digert. Dryga tjugotalet importörer erbjöd c a 250 olika viner till avsmakningen. Tyngdpunkten låg på viner från Rhone, Piemonte och Toscana. Här fanns också mycket från södra Frankrike, en del tyska viner, Portugal och Spanien. Jag förberedde mig noggrannt, gick igenom katalogen och lade upp en strategi som åtminstone delvis följdes. Här följer ett litet axplock av det jag provade. För den som är intresserad finns hela programmet att läsa här

Jag började hos Brdr. D's Vinhandel
och 2007 Max Muller 1 Riesling Spätlese. En riktigt bra, halvtorrRheingau- riesling med allt på rätt ställe. Fin syra, riktigt god frukt och mineraltoner och bra längd. Naturligtvis för ungt men väldigt lovande. Jag provade också en almindelig riesling från samma producent som bara bleknade i jämförelse.

Det vin som på förhand gjort mig mest nyfiken var danske vinmakaren Iacob Schjerbecks Bordeaux-projekt 2001 D:Vin. Med ambitionen att åstadkomma Bordeaux mest prisvärda vin har han nu hållt på i ungefär ett decennium att producera vin på Chateau Lauduc. Jag kommer snart att återkomma till D:vin. Nu får det räcka med att konstatera att det är ett väldigt bra vin. Doften skvallrar om hög andel merlot med plommon och svarta vinbär. Stalltoner och lite vanilj. Smaken är fyllig, koncentrerad och eftersmaken lång. Riktigt gott. Det hamnade ett par flaskor i ryggsäcken.

Sista vinet hos Brdr.D blev en 2001 Gigondas från Familie Brechet. Ett vin som fyllde munnen med mörka bär och kompost . Moget, rustikt och kanske mer intressant än gott. Dracks nog lite för snart efter D:Vin.

Nästa stopp blev Handelshuset M&M . En liten importör som endast tar in viner från en producent, Jacques Tissot i Jura. Jag började med 2004 Arbois Chardonnay. Defintivt inget middle-of-the-road vin. Hög syra och mycket mineraler och ingen inställsam frukt. Minst sagt fascinerande. Ännu mer speciellt var 2002 Arbois Blanc Typé gjort på den lokala druvan Savagnin. Inte alls olikt det föregående vinet men här fanns också en oxiderad smak. Lite som en torr sherry. Mycket intressant. Jag drack också 1999 Arbois Vin Jaune som var som en intensiv variant av vin nr två. Wow.

Jag gjorde ett kort stopp hos ExcelWine för att prova 2005 Prunotto Mompertone. Vinet är en blandning av barbera och syrah. Bärig doft, björnbär och hallon. Mer av det samma i smaken med frisk syra. Kanske lite kort slut. Ett riktigt bra matvin och en spännande blandning.

Hos Amarone-specialisten MwineM var jag nyfiken på 2005 Antolini Theobroma. Vinet är gjort precis som en vanlig amarone men med den skillnaden att bara hälften av druvorna utgörs av den traditionella amarone-blandningen Corvina, Rondinella och Molinara. Resterande 50% utgörs av Cabernet Savignon. Vinet doftar fantastiskt med massor av frukt; körsbär, plommon och svarta vinbär och kakao (därav namnet ??). Smaken är mycket fyllig, rund och med bra syra. Bra struktur och helt utan någon restsötma. Riktigt bra och kul vin. Jag passade också på att smaka 2005 Antolini Recioto. Ett kryddigt, intensivt sött dessertvin som inte hade skämts för sig i sällskap med en chokladbavarese.


Det får räcka för idag. Återkommer inom kort med fortsättningen

Inga kommentarer: