torsdag 1 augusti 2013

2011 Ronchi Di Cialla Ribolla Gialla

I Oslavia är ribolla gialla en hyllad druva och anses på grund av sitt tjocka skal särskilt lämplig för att göra oranga viner. På många andra håll i Friulien är den hänvisad till att bidra med syra till den klassiska tocai/malvasia/ribolla-blandningen. Under det senaste dryga decenniet har intresset för lokala druvsorter lett till att allt fler producenter börjat buteljera druvren ribolla.

Ett av de allra bästa exemplen på ribolla gialla vinifierad utan skalkontakt är den från Ronchi di Cialla. 2011 Ribolla Gialla har en ljust guldgul färg. Väldigt ren och diskret doft med citrus och vita blommor. Med lite tid i glaset dyker det upp gula äpplen, päron och mineraler. Smaken är lätt, välbalanserad och frisk. Aromerna går igen, frisk syra och lite sälta i avslutningen. Ett väldigt sympatiskt sommarvin och en perfekt följeslagare till en spaghetti alle vongole. Omöjligt att inte tycka om.

Såldes hos Cibi&Vini för en dryg dansk hundring och försvann snabbt som en löning Se till att köp slut på de röda nu så att Fabio tar hem en ny laddning !!!

Läs mer om producenten här

3 kommentarer:

Italienska viner sa...

Wow! Nivån redan nere i hälhöjd ser jag. Får bestämt rota fram vårt enda exemplar och helt enkelt prova.

/Patrik

Vinosapien sa...

fan ingvar...jag gör så gott jag kan...

http://vinosapien.com/MyTastings?Actor=vs2400&TasteDate=2013-07-29&TastePlace=Hemma

vill bara ha fler. sanslöstbra grejer!

Ingvar Johansson sa...

@IV! 12.5% och extremt lättdrucket. Bara att öppna. Se till att ge det lite luft och drick inte för kallt.

@Vinosapien! Du har gjort en heroisk insats. Hade det funnits fler av din sort hade Fabio haft både ribolla o Ciallabianco hemma.