tisdag 13 augusti 2013

Loimer & Arndorfer Landwein

Landwein på litersflaska är inte så lätt att uppbringa i våra trakter. Men Österreich Vin på Esplanaden 3 i Köpenhamn har några från Kamptal: Loimer (som är i färd att ställa om till biodynamisk produktion) och Arndorfer.

Det är förstås inga stora viner, gjorda som de är för avslappnade och muntra måltider i goda vänners lag. Men här rör det sig om producenter som generellt har hög svansföring och det bör förstås visa sig även i det enklaste av vin.

Fred Loimers Landwein slinker ner, men jag förlorar intresset efter några glas.

Arndorfers variant - med praktisk kapsylförslutning - är mer intressant: mer mineralisk, bättre syra, förvånansvärt strukturerat, pepprigt med en liten avslutande bitterhet. Ambitiöst och jag blir minst sagt nyfiken på att prova de vingårdsbetecknade vinerna.

Sebastian Rind Nellemann på Österreich Vin berättar att Martin och Anna Arndorfer idag har cirka 8 hektar mark. Martins föräldrar har en vingård på ungefär samma areal och det är främst härifrån druvorna till lantvinet hämtas + att man också köper in druvor till det. Vinet jäses på ståltank och lagras på 4000-litersfat. Det flaskas löpande efter behov, först efter 4 och sen efter 6 månader, vilket gör att det kan uppstå små variationer.

Hur familjen Arndorfer ser på sitt Landwein - ett nödvändigt ont eller ett labour of love? Något man sätter en ära i att göra så bra som möjligt i förhållande till det låga priset? Nåt som sätter bröd på bordet och därför måste hålla bra kvalitet på en knivskarp marknad? - framgår inte, men hade varit kul att ta reda på nån gång. Att det går att hitta den här typen av trevliga vardagsviner till en billig peng, även från små, kvalitetsmedvetna producenter, är i alla fall hur kul som helst.

79 DKK per liter för både Loimer och Arndorfer. Det blir återbesök hos Österreich Vin inom kort!

Inga kommentarer: