lördag 10 augusti 2013

2009 'A Vita Rosso & F36 p27

Här är ett par nytillskott i Cibi&Vinis sortiment. 'A Vita är en ung producent i kalabriska Ciró. Företaget drivs av Francesco och Laura de Franco. De har åtta ha vinmarker där de framföralltodlar gaglioppo men även en mindre del magliocco. 'A Vita producerar 15 -20.000 flaskor per år. Odlingen är ekologisk,  vinifiering och lagring  på stål och vinerna jäser naturligt. De båda vinerna jag provar kommer från 'A Vitas mest kustnära vingård Fego.


2009 Rosso är en blandning av 70% gaglioppo och 30% magliocco. Fem dagars maceration och 30 månaders lagring på ståltank. Vinet är transparent i en mörk tegelnyans. Doften är fullpackad med körsbär, det finns en lätt rökighet och kryddtoner. Mycket tilltalande och inbjudande. Smaken följer aromerna väl. Fin, sval fruktighet, bra syra och ett rejält tanninpaket. Alkoholen ligger på 13% och vinet känns väldigt väl balanserat. Vi dricker vinet till grillat fläskkött med mycket insprängt fett och det är en klockren kombination. Ett litet fynd för 119 DKK.


2009 F36 p27 är ren gaglioppo som macererats i sex dagar och lagrats på ståltank. Transparent tegel som drar åt orange. Mycket spännande doft med körsbär, jordgubbar, torkade apelsinskal och österländska kryddor. Verkligen ett vin att sniffa på. Smaken är defintivt ingen besvikelse. Vinet är slankt och elegant där man först får söt bärfrukt som sekonderas perfekt av den friska syran innan smaken klingar ut i en förföriskt kryddig avslutning.

De här båda vinernas gestalt har en tydlig likhet med svalodlad nerello, nebbiolo och pinot nero men också en egen, spännande personlighet. Definitivt ett spår att följa upp.

5 kommentarer:

Lessrof sa...

Övervägde att ta med F36P27 förra helgen efter att ha provat den tidigare i sommar och blivit glatt överraskad. Fin syra, rejäla tanniner och bara ståltank så långt ögat kan nå. Riktigt bra för den pengen. Kan helt klart tänka mig att köpa mer. Det finns riservavarianter också men undrar om det tillför så mycket.

Ingvar Johansson sa...

Visst hade vi en annan Ciró ? Helt OK vin det också, som jag minns det. Tänker precis som du ang. riservan. Finns väl egentligen bara ett sätt att bringa klarhet i den saken...

JC:s Vintankar sa...

Intressant läsning. Hustrun fick med sig dom två när hon i tisdags vid ett Köpenhamnsbesök hämtade upp några flaskor jag beställt av Fabio. Nu börjar det klia i korkdragarfingrarna!

'A VITA sa...

thank you! it's exciting to read these beautiful words for our wines
francesco de franco

Finare Vinare sa...

Vi diggade också 2009 'A Vita Rosso, särskilt andra dagen vi drack den. Påminde ganska mycket om en god nerello, bra hugg i tanninerna.

https://www.cellartracker.com/classic/wine.asp?iWine=1651400